ΕΡΤ: Η απελευθέρωση των Ιωαννίνων

ΕΡΤ: Η απελευθέρωση των Ιωαννίνων

 

 

Το Αρχείο της ΕΡΤ, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα από την Απελευθέρωση των Ιωαννίνων (21 Φεβρουαρίου 1913), ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων

www.ert – archives.gr και www.ert.gr  το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ», με τίτλο «ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α΄ ΚΑΙ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ», σε σκηνοθεσία Λάκη Παπαστάθη, παραγωγής 1975.

Το ντοκιμαντέρ επικεντρώνεται στις πολεμικές επιχειρήσεις στο μέτωπο της Ηπείρου, κατά τον Α ‘ Βαλκανικό Πόλεμο και στην αποφασιστική μάχη του Μπιζανίου (16-21 Φεβρουαρίου 1913) που έληξε με την ήττα των τουρκικών στρατευμάτων και την απελευθέρωση των Ιωαννίνων από τον ελληνικό στρατό.

 

Αναλύονται οι συνθήκες παράδοσης της πόλης με την παράθεση κειμένων ιστορικών εγγράφων της περιόδου που ανταλλάχθηκαν μεταξύ του Τούρκου διοικητή Αλί Φουάτ και του αρχηγού του ελληνικού στρατού, διαδόχου Κωνσταντίνου, καθώς και από την αλληλογραφία του Ελευθερίου Βενιζέλου και του Γεωργίου Α’. Ακόμα, το ντοκιμαντέρ καταγράφει τα γεγονότα που ακολούθησαν τη δολοφονία του βασιλιά Γεωργίου Α’, καθώς και την άνοδο στο θρόνο του Κωνσταντίνου, με αναφορές στις πλευρές της προσωπικότητάς του, οι οποίες καθόρισαν μετέπειτα τη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας.

Την αφήγηση πλαισιώνει φωτογραφικό ιστορικό υλικό και πλάνα από κινηματογραφικές λήψεις, όπως σκηνές από την τελετή παράδοσης της πόλης των Ιωαννίνων.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ