ΕΡΤ: Αφιέρωμα στον Κουγιουμτζή

ΕΡΤ: Αφιέρωμα στον Κουγιουμτζή

 

Το Αρχείο της ΕΡΤ,  με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα ετών από τον θάνατο του ηθοποιού και σκηνοθέτη Μίμη Κουγιουμτζή (1 Μαρτίου 2003) ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων www.ert-archives.gr και www.ert.gr  το επεισόδιο της εκπομπής «ΡΙΜΕΪΚ» με τη Ρένα Θεολογίδου, με τίτλο «ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ», παραγωγής 1997.

Οι σκηνοθέτες Μίμης Κουγιουμτζής και Γιώργος Λαζάνης, μιλούν για το «Θέατρο Τέχνης» και τον Κάρολο Κουν και εξηγούν τον τρόπο με τον οποίο συνεχίζουν το έργο του δασκάλου τους. Περιγράφουν την εγκατάσταση του Θεάτρου Τέχνης στο υπόγειο του παλιού σινεμά  «Ορφέας» και τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετώπισε ο Κάρολος Κουν.

Στέκονται στο έτος – ορόσημο 1962, όταν βραβεύθηκε στο Παρίσι η παράσταση «Όρνιθες». Ο Γιώργος Λαζάνης αναφέρεται εκτενώς στην περίοδο της δεκαετίας του ‘50 κατά την οποία θεωρεί ότι μεγαλούργησε ο Καρολος Κουν.

Ο Μίμης Κουγιουμτζής περιγράφει το όραμα του Καρόλου Κουν και εστιάζει με τη σειρά του στη δεκαετία του ‘60 κατά την οποία και ο ίδιος εντάχθηκε στο «Θέατρο Τέχνης». H ηθοποιός Ρένη Πιττακή μιλάει για τον τρόπο με τον οποίο άλλαξε η ζωή της, όταν ξεκίνησε τη φοίτησή της στη δραματική σχολή του «Θεάτρου Τέχνης» και τη σχέση που είχε με τον Κάρολο Κουν. Ο Μίμης Κουγιουμτζής υπογραμμίζει την ανάγκη που ένιωθε να καταγράφονται οι πρόβες, θεωρώντας ότι σε αυτές κρύβεται η πραγματική μαγεία του θεάτρου.

Στην εκπομπή προβάλλονται αποσπάσματα από το αρχείο του Μίμη Κουγιουμτζή, τα οποία περιλαμβάνουν σκηνές από πρόβες στο «Θέατρο Τέχνης», φωτογραφίες και ηχητικό υλικό, ενώ παράλληλα προβάλλονται και αποσπάσματα συνεντεύξεων του Καρόλου Κουν.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ