Έκθεση-Μειώθηκε η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα

Έκθεση-Μειώθηκε η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα

 

Η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα υποχώρησε το 2013, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του αμερικανικού think tank “Freedom House”.

Η έκθεση, με τίτλο «Ελευθερία του Τύπου 2014 », καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ελευθερία του Τύπου παγκοσμίως υποχώρησε το 2013 στο χαμηλότερο επίπεδο την τελευταία δεκαετία. Οι ελπίδες που γέννησε η Αραβική Άνοιξη διαψεύσθηκαν από τα γεγονότα στην Αίγυπτο, τη Λιβύη και την Ιορδανία, ενώ “οπισθοδρόμηση” σημειώθηκε επίσης στην Ελλάδα, την Τουρκία, την Ουκρανία και ορισμένες χώρες στην Ανατολική Αφρική.

Σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση, η Ελλάδα, μετά την πτώση της στην κατηγορία “Μερικώς ελεύθερη” το 2012 , “έπεσε” κατά ακόμη πέντε μονάδες το 2013 (βλ. πίνακα) .

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αιφνίδια διακοπή λειτουργίας του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (ΕΡΤ ), τον Ιούνιο του 2013, από την κυβέρνηση.

Ένας νέος φορέας, η Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση (ΝΕΡΙΤ), αναμένεται να εκπέμψει σε λίγες ημέρες, με ένα, ωστόσο, δραστικά μειωμένο προσωπικό.

Επιπλέον, το 2013 σημειώνεται αύξηση των περιπτώσεων δυσφήμισης καθώς και λογοκρισίας δημοσιογράφων, όπως αναφέρει η έκθεση.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ