Απαλλάσσεται ο Σαραντόπουλος από τα δεδουλευμένα

Απαλλάσσεται ο Σαραντόπουλος από  τα δεδουλευμένα

Με ένα σκεπτικό που προκαλεί αντιδράσεις το Β΄ Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας αποφάσισε την απαλλαγή από την κατηγορία της μη καταβολής δεδουλευμένων σε 50 δημοσιογράφους για την περίοδο Φεβρουαρίου-Δεκεμβρίου 2011, τον εκδότη της εφημερίδας “Απογευματινή”, Κώστα Σαραντόπουλο και δύο ακόμη μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας “Εκδόσεις Απογευματινής ΑΕ”.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου με τη σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέως της έδρας έκρινε τους κατηγορουμένους αθώους με το σκεπτικό πως τα δεδουλευμένα αφορούσαν χρονικό διάστημα κατά το οποίο η εφημερίδα “Απογευματινή” δεν κυκλοφορούσε πλέον και συνεπώς αφού οι δημοσιογράφοι “δεν παρήγαγαν έργο” ο εργοδότης δεν έχει την υποχρεώσει να τους καταβάλλει τους μισθούς τους.

Η εφημερίδα “Απογευματινή” έκλεισε  τον Οκτώβριο του 2010 όταν ο Κώστας Σαραντόπουλος αιφνιδίως αποφάσισε να σταματήσει την λειτουργία της ιστορικής εφημερίδας. Από τότε και μέχρι σήμερα οι 130 εργαζόμενοι στην εφημερίδα δίνουν δικαστικό αγώνα για να τους επιδικαστούν τα δεδουλευμένα και οι αποζημιώσεις τους.

Ήδη με δύο αποφάσεις του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας οι οποίες αφορούν μάλιστα ξεχωριστά χρονικά διαστήματα έχει απορριφθεί η αίτηση πτώχευσης που έχει καταθέσει ο εκδότης της εφημερίδας με το σκεπτικό πως «δεν συντρέχουν οι αντικειμενικές προϋποθέσεις κηρύξεως της αιτούσας σε πτώχευση, επιπρόσθετα δε αποδεικνύεται ότι η ένδικη αίτηση ασκήθηκε καταχρηστικά προς το σκοπό δόλιας αποφυγής των δεδουλευμένων πρέπει η αίτηση να απορριφθεί ως ουσία αβάσιμη. Από το σύνολο του αποδεικτικού υλικού προέκυψε ότι η άρνηση της αιτούσας να καταβάλει στους εργαζόμενους από το δεύτερο δεκαπενθήμερο Ιουλίου 2010 οφείλεται σε δόλια αποφυγή εξόφλησης των δεδουλευμένων αποδοχών των εργαζομένων, προκειμένου να τους οδηγήσει σε αποχώρησή τους από την εργασία τους με ταυτόχρονη παραίτηση από τα νόμιμα δικαιώματά τους».

Μάλιστα στο σκεπτικό επισημαίνεται πως η αίτηση πτώχευσης υποβλήθηκε καταχρηστικά «με αποκλειστικό σκοπό να αποφύγει (η εταιρία “Εκδόσεις Απογευματινή ΑΕ”) με αθέμιτο και δόλιο τρόπο την εκπλήρωση των οικονομικών της υποχρεώσεων, αποκλειστικά και μόνο προς τους εργαζόμενους».

Παρά όμως τις θετικές κρίσεις για τους εργαζόμενους της “Απογευματινής”, σήμερα, το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας απάλλαξε από τις ευθύνες τους τον εκδότη της εφημερίδας με ένα σκεπτικό το οποίο σύμφωνα με νομικούς κύκλους μπορεί να συμπαρασύρει και άλλες περιπτώσεις “λουκέτων” όχι μόνο στο χώρο του Τύπου αλλά και γενικότερα, μη αναγνωρίζοντας ποινικές ευθύνες στους εργοδότες έστω και αν δικαστικά έχει αποδειχθεί ότι σκοπίμως έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.