Αφιέρωμα της ΕΡΤ στον Χειμωνά

Αφιέρωμα της ΕΡΤ στον Χειμωνά

 

 

Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του συγγραφέα Γιώργου Χειμωνά (27 Φεβρουαρίου 2000), ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων www.ert – archives.gr και www.ert.gr το σχετικό επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ των Γιώργου και Ηρώς Σγουράκη «ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ» σε σκηνοθεσία Χρήστου Παληγιανόπουλου, παραγωγής 1983.

Στο ντοκιμαντέρ, ο πεζογράφος και δοκιμιογράφος Γιώργος Χειμωνάς μιλά για τη ζωή και το έργο του, ενώ παράλληλα παρουσιάζονται αποσπάσματα του έργου του μέσα από αναγνώσεις της Βέρας Ζαβιτσιάνου.

Ο συγγραφέας μιλά για τα βασικά χαρακτηριστικά του πεζογραφικού του έργου και τις πηγές έμπνευσής του, επικαλούμενος και τις γνώσεις του στη Νευροψυχολογία. Αναφέρεται  στους κεντρικούς άξονες της γραφής του, με έμφαση στην τάση της ανθρώπινης ψυχής για εξύψωση, στους ήρωες των κειμένων του – που είναι πάντα το πλήθος των ανθρώπων –  στην έννοια του χώρου και του χρόνου. Μιλά επίσης, για τη σημασία της Τέχνης και τη σχέση της με την πραγματικότητα ,αλλά και για τη σχέση λόγου και εμπειρίας. Ακόμα, ο συγγραφέας διαβάζει απόσπασμα από το βιβλίο του «Ο Γάμος» (1975).

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ