Αφιέρωμα της ΕΡΤ στην Πηνελόπη Δέλτα

Αφιέρωμα της ΕΡΤ στην Πηνελόπη Δέλτα

 

Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη της συγγραφέως Πηνελόπης Δέλτα, η οποία αυτοκτόνησε την ημέρα που εισήλθαν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στην Αθήνα (27 Απριλίου 1941), ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων www.ert-archives.gr και www.ert.gr το σχετικό επεισόδιο της εκπομπής με τον Φρέντυ Γερμανό «ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑ», παραγωγής 1993.

Ο Φρέντυ Γερμανός σκιαγραφεί την προσωπικότητα της Πηνελόπης Δέλτα μέσα από το παλαιότερο αφιέρωμα της σειράς «Πρώτη σελίδα» (1982). Μέσα από τις μαρτυρίες των απογόνων της συγγραφέως και ανθρώπων που είχαν ζήσει στην οικία των Δέλτα, αποσπάσματα από τα συγγράμματά της, το ανέκδοτο ημερολόγιό της και την περιήγηση στο οικογενειακό αρχοντικό, καταγράφονται τα γεγονότα της ιστορίας και οι σημαντικές στιγμές της ζωής της.

Για τη συγγραφέα μιλούν η κόρη της Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, τα εγγόνια της Λένα Σαμαρά και Παύλος Ζάννας, η οικονόμος Μαριάνθη Σπυρίδη, ο επιστάτης της οικίας Δέλτα Μήτσος Σπυρίδης, καθώς και ο φίλος της οικογένειας Γιώργος Μυλωνάς. Μέσα από τις αναμνήσεις τους ζωντανεύει η φυσιογνωμία και η προσωπικότητα της συγγραφέως, οι σκέψεις της, ενώ φωτίζονται άγνωστες πτυχές της ζωής της.

Η εκπομπή πλαισιώνεται από πλούσιο οπτικοακουστικό αρχειακό υλικό, οικογενειακές φωτογραφίες, ένα ηχητικό ντοκουμέντο με τη φωνή του Ελευθερίου Βενιζέλου, καθώς και το τελευταίο ελληνικό ραδιοφωνικό δελτίο ειδήσεων πριν από την είσοδο των γερμανικών στρατευμάτων στην Αθήνα. 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ