Αφιέρωμα στον Γιώργο Ιωάννου

Αφιέρωμα στον Γιώργο Ιωάννου

 

Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του λογοτέχνη Γιώργου Ιωάννου (16 Φεβρουαρίου 1985), ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων www.ert – archives. gr και www.ert.gr

το σχετικό επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ» των Γιώργου και Ηρούς Σγουράκη, παραγωγής 1982.

Στο ντοκιμαντέρ ο ποιητής, πεζογράφος, μεταφραστής και δοκιμιογράφος Γιώργος Ιωάννου, μιλά για τα παιδικά και νεανικά του χρόνια, την εγκατάσταση στην Αθήνα, την καθημερινότητά του, τις δυσκολίες του συγγραφικού επαγγέλματος και την επιλογή του να εγκαταλείψει την ακαδημαϊκή καριέρα για να γίνει καθηγητής μέσης εκπαίδευσης. Θυμάται τα πρώτα βήματα της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας, την ενασχόλησή του με το διάβασμα, τη συγγραφή του πρώτου πεζογραφήματος και των πρώτων ποιημάτων του.

Η κάμερα τον ακολουθεί σε μια περιδιάβαση στα αγαπημένα του σημεία στην Αθήνα. Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών κάνει μια ιδιαίτερη αναφορά σε συγκεκριμένα εκθέματα. Στην οδό Πατησίων περιγράφει στιγμές από το παρελθόν του, μιλάει για τους κινηματογράφους της εποχής του, κάνει στάση στον εξωτερικό χώρο του Πολυτεχνείου, πίνει καφέ στην ιστορική καφετέρια «ΝΕΟΝ» και επισημαίνει την υποβάθμιση της πλατείας Ομόνοιας και τις μεταμορφώσεις της.

Στη συνέχεια κατευθύνεται στην οδό Σταδίου, στον υπόγειο σιδηροδρομικό σταθμό, στην οδό Αθηνάς, στο Μοναστηράκι και στην Αρχαία Αγορά, παρουσιάζοντας τη σύγχρονη εικόνα τους σε σύγκριση με εκείνη του παρελθόντος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ