ΒΙΝΤΕΟ- Μελωδίες που έκλεψαν τις καρδιές μας

ΒΙΝΤΕΟ- Μελωδίες που έκλεψαν τις καρδιές μας

 

Στις 24 Μαΐου του 1956 στο Λουγκάνο της Ελβετίας έγινε ο πρώτος διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision με σκοπό να «ενώσει» μουσικά την Ευρώπη. Η συμμετοχή στο θεσμό αποτέλεσε για αρκετά ονόματα «χρυσό διαβατήριο» για τη μετέπειτα πορεία τους στο χώρο του πενταγράμμου.

Στα 58 χρόνια της Eurovision, τα μουσικά ακούσματα ξεπερνούν τα 1.100. Ωστόσο, λίγα ήταν εκείνα που ξεχώρισαν και άντεξαν στο πέρασμα των δεκαετιών για τη μελωδία, το μέταλο της φωνής αλλά και τη σκηνική παρουσία.

 

Χίλβερσουμ 1958: Volare – Domenico Modugno

Το τραγούδι «Volare» που ερμήνευσε ο Domenico Modugno μπορεί να κατέλαβε τη τρίτη θέση αλλά κέρδισε τις καρδιές των μουσικόφιλων ανά τον κόσμο.

 

 

Εδιμβούργο 1972: Apres Tois – Βίκυ Λέανδρος

H δική μας Βίκυ Λέανδρος, ερμήνευσε το «Αpres Tois» με τα χρώματα του Λουξεμβούργου κατακτώντας τη κορυφή ενώ η ίδια καθιερώθηκε στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα.

 

 

Λουξεμβούργο 1973: Tu te reconnaitras – Anne-Marie David

Στο τελικό του 1973, το Δουκάτο της κεντρικής Ευρώπης διατήρησε τα σκήπτρα. Τη χώρα εκπροσώπησε η γαλλίδα Anne-Marie David με το «Tu te reconnaitras».

 

 

Μπράιτον 1974: Waterloo – Abba

Το 1974 ένα συγκρότημα από τη Σουηδία, δύο γυναίκες και δύο άντρες, ανέβηκε στη σκηνή της Eurovision και προκάλεσε ντελίριο ενθουσιασμού με το τραγούδι «Waterloo». Σε αυτή τη μουσική αναμέτρηση οι ABBA ήταν ανίκητοι.

 

 

Λονδίνο 1977: Μάθημα σολφέζ – Μαριάννα Τόλη, Μπέσυ Αργυράκη, Πασχάλης και Ρόμπερτ Ουίλλιαμς

Ήταν η τρίτη συμμετοχή για τη χώρα μας στη Eurovision και τέσσερεις ερμηνευτές (Μαριάννα Τόλη, Μπέσυ Αργυράκη, Πασχάλης και Ρόμπερτ Ουίλλιαμς) ένωσαν τις δυνάμεις τους…. για ένα «Μάθημα σολφέζ». Μπορεί να βρέθηκαν στην πέμπτη θέση, όμως το τραγούδι τους κατατάσσεται στη λίστα με τα καλύτερα του ευρωπαϊκού διαγωνισμού.

 

 

Χάγη 1980: What’s another year – Johnny Logan

 Η δεύτερη νίκη της Ιρλανδίας στη Eurovision ήρθε το 1980 με τον Johnny Logan και το «What’s another year» (η πρώτη ήταν το 1970). Ο Logan συμμετείχε στον διαγωνισμό και το 1987 με το «Hold me Now» και.. κράτησε την πρώτη θέση στο βάθρο.

 

 

Δουβλίνο 1995: Nocturne – Secret Garden

Ο «μυστικός κήπος» των Secret Garden, από τη Νορβηγία, έκρυβε μια μαγική μελωδία, το «Nocturne», που χάρισε στη Σκανδιναβική χώρα το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό του 1995.

 

 

Κωνσταντινούπολη 2004: Lane Moje – Zeljko Joksimovic

Αναμφισβήτητα με το τραγούδι «Lane Moje» η Σερβία-Μαυροβούνιο το 2004 έπρεπε να κερδίσει την πρώτη θέση στον μουσικό διαγωνισμό της Eurovision. Τελικά, το τραγούδι συγκέντρωσε 268 ψήφους και τερμάτισε ένα σκαλί πριν από τη κορυφή.

 

 

Κίεβο 2005: My number one – Έλενα Παπαρίζου

Θα ήταν άδικο να μην αναφερθούμε στη δική μας ερμηνεύτρια που μας εκπροσώπησε το 2005 στο Κίεβο και κέρδισε την πρώτη θέση. Η Έλενα Παπαρίζου με τη φωνή, τη λάμψη, την κίνηση αλλά και τη γοητεία της καθήλωσε τους θεατές.

 

 

Στο βίντεο που ακολουθεί, μπορείτε να κάνετε ένα μουσικό ταξίδι στην 58χρονη ιστορία του θεσμού.

Φέτος, την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει το τραγούδι «Alcohol is free». Ευχόμαστε καλή επιτυχία στο συγκρότημα Koza Mostra και στον Αγάθωνα Ιακωβίδη που είναι οι ερμηνευτές του κομματιού. Ο φετινός διαγωνισμός της Eurovision θα διεξαχθεί στην πόλη Μάλμε της Σουηδίας.

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ