Tom Ford: Με βραβείο αξίας 1,2 εκ. δολλαρίων αναζητά το υλικό που θα αντικαταστήσει την πλαστική μεμβράνη

Ο οικολογικά ευαισθητοποιημένος σχεδιαστής μόδας, Tom Ford ξεκίνησε ένα φιλόδοξο project για να βρεθεί εναλλακτικό στο πλαστικό υλικό που δεν θα χρειάζεται ανακύκλωση.

Στα τέλη του περασμένου έτους, ο ίδιος ανακοίνωσε μια συνεργασία με τον οργανισμό Lonely Whale και το 52HZ για το βραβείο Tom Ford Plastic Innovation – αξίας 1,2 εκ. δολλαρίων. Πρόκειται για ένα διαγωνισμό που ενθαρρύνει σχεδιαστές, κατασκευαστές και εφευρέτες να δημιουργήσουν μια βιολογικά εναλλακτική λύση έναντι της λεπτής πλαστικής μεμβράνης.

Παρά τις καλές μας προθέσεις για ανακύκλωση, μεγάλο μέρος καταλήγει στους χώρους υγειονομικής ταφής ή βρίσκει το δρόμο του προς τη θάλασσα. Από τα 11 εκατομμύρια τόνους πλαστικού που επιπλέουν στον ωκεανό, το 46% είναι πλαστικό λεπτής μεμβράνης. Το διαφανές, εύκαμπτο υλικό που μπορείτε να βρείτε ως περιτύλιγμα σχεδόν παντού και το οποίο χρησιμοποιεί η βιομηχανία μόδας για τη συσκευασία ρούχων. Σύμφωνα με έρευνες μέχρι το 2050, είναι πιθανό το πλαστικό στον ωκεανό να είναι περισσότερο από τα ψάρια.

«Το πλαστικό λεπτής μεμβράνης μπαίνει στη ζωή μας για ένα λεπτό, αλλά ως απόβλητο, ποτέ δεν εξαφανίζεται πραγματικά», εξηγεί ο Δρ Dune Ives, Διευθύνων Σύμβουλος της Lonely Whale. «Θα ενθαρρύνω όλους τους εφευρέτες που αισθάνονται παθιασμένοι με την ικανότητά τους να αλλάξουν τον κόσμο. Το περιβάλλον χρειάζεται μια καινοτόμο λύση για τα πλαστικά απόβλητα, οπότε εναπόκειται σε εμάς να το κάνουμε ασφαλέστερο μέρος για τις επόμενες γενιές», αναφέρει ο Tom Ford.

Για το καλύτερο αποτέλεσμα θα συνεργαστούν εμπειρογνώμονες στην επιστήμη υλικών, την υγεία των ωκεανών και την ανάπτυξη προϊόντων προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η νικήτρια υποβολή μπορεί ρεαλιστικά να αντικαταστήσει το πλαστικό λεπτής μεμβράνης και πως το νέο υλικό θα βγει στην αγορά έως το 2025.

Η υποβολή προτάσεων είναι ανοιχτή έως τις 24 Οκτωβρίου εδώ: http://www.plasticprize.org

Πηγή: instyle.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ