Το διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ του του Κάρλοβι Βάρι τιμά τον Ethan Hawke

Του Ιωσήφ Αβράμογλου

Ο Αμερικανός ηθοποιός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης Ethan Hawke θα τιμηθεί με το President’s Award, για να τιμηθεί η συνολική προσφορά του, στο φετινό 55ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι (KVIFF)

Το βραβείο απονέμεται στους κινηματογραφιστές που «συνέβαλαν με θεμελιώδη τρόπο στην ανάπτυξη του σύγχρονου παγκόσμιου κινηματογράφου».

Ένα από τα πιο ξεχωριστά ταλέντα της γενιάς του, ο Hawke εξελίχθηκε ως ηθοποιός στο “Dead Poets Society” παίζοντας τον ντροπαλό μαθητή Todd. Καθιερώθηκε με την ερμηνεία του σε ταινίες όπως η διασκευή στο “White Fang” (1991) και το “Reality Bites” (1994). Αναμφισβήτητα η πιο σημαντική κινηματογραφική συνεισφορά του ήρθε μέσω της συνεργασίας του με τον σκηνοθέτη Richard Linklater και τη συμπρωταγωνίστρια Julie Delpy στη σειρά “Before Sunrise”. Η τριλογία “Before Sunrise” (1995), “Before Sunset” (2004) και “Before Midnight” (2013) αναφέρεται το ίδιο ζευγάρι, τους Jesse και Céline (Hawke και Delpy) και στα σκαμπανεβάσματα της σχέσης τους σχεδόν επί δύο δεκαετίες.

Ο Hawke πρωταγωνίστησε επίσης στο βραβευμένο με Όσκαρ δράμα “Boyhood” (2014) και στα “Fast Food Nation” (2006), “Waking Life” (2001), “The Newton Boys” (1998) και “Tape” (2001).

Πίσω από την κάμερα, ο Hawke έκανε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο το 2001 με το “Chelsea Walls”, μια ιστορία που διαδραματίστηκε στο Chelsea Hotel, με πρωταγωνιστές τους Uma Thurman, Kris Kristofferson, Rosario Dawson, Natasha Richardson και Steve Zahn. Οι σκηνοθετικές του δουλειές συμπεριλαμβάνονται το “The Hottest State” του 2006, το ντοκιμαντέρ “Seymour: An Introduction” του 2014, για τον θρυλικό πιανίστα και δάσκαλο πιάνου Seymour Bernstein και το “Blaze” του 2018.

Είναι όμως και μυθιστοριογράφος. Ο Hawke έγραψε τα μπεστ σέλερ “The Hottest State” και “Ash Wednesday”, το παιδικό βιβλίο “Rules for a Knight” και το γραφικό μυθιστόρημα “Indeh”. Το “A Bright Ray of Darkness”, που εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2021, είναι το πρώτο του μυθιστόρημα μετά από είκοσι χρόνια. Διερευνά την ιστορία ενός νεαρού άνδρα που κάνει το ντεμπούτο του στο Μπρόντγουεϊ στον Ερρίκο τον 4ο.
Ο Hawke έκανε το τηλεοπτικό του ντεμπούτο πέρυσι στην σειρά “The Good Lord Bird”, βασισμένη στο βραβευμένο μυθιστόρημα του συγγραφέα James McBride. Ο ρόλος αυτός του χάρισε μιά υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα. Επίσης συμμετέχει στην επερχόμενη τηλεοπτική σειρά “Marvel Moon Knight”.
Ο γεννημένος στο Austin του Texas Ethan Hawke, έχει λάβει τέσσερις υποψηφιότητες για Όσκαρ. Δύο φορές για καλύτερο 2ο ρόλο, για τα “Training Day” (2001) και “Boyhood” (2014) και δύο φορές για την συγγραφή σεναρίου, από κοινού με τους συγγραφείς Linklater και Delpy, για τα σενάρια του “Before Sunset” (2004) και “Before Midnight” (2014).
“Είμαστε ενθουσιασμένοι που καλωσορίζουμε στο Κάρλοβι Βάρι έναν καλλιτέχνη που θαυμάζαμε εδώ και πολύ καιρό”, δήλωσαν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κάρλοβι Βάρι, Karel Och και εκτελεστικός διευθυντής Krystof Mucha. “Το 2018, το KVIFF απότισε φόρο τιμής στο Austin Film Society και επεκτίνεται αυτή η τιμή στο πρόσωπο ενός ηθοποιού και σκηνοθέτη, που είναι τόσο στενά συνδεδεμένος με την ανεξάρτητη κινηματογραφική σκηνή του Τέξας”.
Ο Hawke θα παρακολουθήσει το φετινό Φεστιβάλ του Καρλόβι Βάρι, το οποίο θα διεξαχθεί στις 20-28 Αυγούστου και θα παρουσιάσει την προβολή του θρίλερ του Πωλ Σρέντερ του 2017 “First Reformed”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ