Πριγκίπισσα Νταϊάνα: 26 χρόνια από τον θάνατο της «βασίλισσας στην καρδιά των ανθρώπων» – Οι θεωρίες συνωμοσίας για το τροχαίο

Ήταν 31 Αυγούστου του 1997 όταν η Πριγκίπισσα Νταϊάνα έχασε την ζωή της σε ένα τρομερό τροχαίο στη σήραγγα Αλμά στο Παρίσι. Μαζί της σκοτώνεται και ο σύντροφός της Ντόντι αλ Φαγιέντ καθώς και ο οδηγός τους, Ανρί Πολ, ενώ τραυματίζεται ο σωματοφύλακάς τους, Τρέβορ Ρις-Τζόουνς.

Η “πριγκίπισσα του λαού” ήταν μόλις 36 ετών. Όπως χαρακτηριστικά είχε πει σε συνέντευξη στο BBC η Νταϊάνα πίστευε ότι δεν θα γινόταν ποτέ βασίλισσα της Βρετανίας αλλά «θα ήθελα να είμαι βασίλισσα στις καρδιές των ανθρώπων». 

Ο θάνατος της προκάλεσε παγκόσμια θλίψη και ανείπωτο πόνο στους δικούς της ανθρώπους, μεταξύ αυτών και στους δύο της γιους, που είχε αποκτήσει με τον Βασιλιά Κάρολο, τότε Πρίγκιπα. Οι Πρίγκιπες Ουίλιαμ και Χάρι που τότε ήταν μόλις 15 και 13 ετών αντίστοιχα, τιμούν την μνήμη της μητέρας τους μέχρι και σήμερα.

Μάλιστα οι δύο Πρίγκιπες έχουν δώσει το όνομα της μητέρας τους στις κόρες που έχουν αποκτήσει. Η κόρη του Πρίγκιπα Ουίλιαμ ονομάζεται Σάρλοτ Ελίζαμπεθ Νταϊάνα και η κόρη του Πρίγκιπα Χάρι έχει πάρει το όνομα Λίλιμπετ Νταϊάνα. Επίσης οι σύζυγοι του Πρίγκιπα Ουίλιαμ και του Πρίγκιπα Χάρι, έχουν αποκτήσει μετά τους γάμους τους διάφορα κοσμήματα από την συλλογή της αείμνηστης Πριγκίπισσας, ανάμεσα σε αυτά και το διάσημο δαχτυλίδι του αρραβώνα της, με το οποίο μετέπειτα ο Πρίγκιπας Ουίλιαμ έκανε πρόταση γάμου στην Κέιτ Μίντλετον.

Η εικόνα των δύο μικρών αγοριών που συνόδευσαν το φέρετρο της μητέρας τους, μαζί με τον παππού τους, τον πατέρα τους και τον θείο τους, συγκλόνισε τους δισεκατομμύρια ανθρώπους που παρακολούθησαν συντετριμμένοι την κηδεία της αγαπημένης τους Πριγκίπισσας.

Ο Πρίγκιπας Ουίλιαμ σε συνέντευξή του στο BBC είχε πει για τον θάνατο της μητέρας του: «Όταν πενθείς σε τόσο μικρή ηλικία, νιώθεις έναν πόνο σαν κανέναν άλλον. Και ξέρεις ότι στην ζωή σου θα είναι πολύ δύσκολο να έρθεις αντιμέτωπος με κάτι το οποίο μπορεί να σου προκαλέσει περισσότερο πόνο από ότι αυτό.

Μια τέτοια απώλεια σε φέρνει κοντά σε όλους αυτούς τους ανθρώπους έξω που βίωσαν κάποια απώλεια και πενθούν. Μπορείς να δεις την απώλεια στα μάτια όσων έχουν χάσει ένα αγαπημένο τους πρόσωπο. Θέλουν να μιλήσουν γι’ αυτό, αλλά θέλουν να κάνεις εσύ την πρώτη κίνηση, θέλουν να έχουν την άδειά σου ότι είναι εντάξει να το συζητήσουν».

Από την πλευρά του ο Πρίγκιπας Χάρι είχε δηλώσει σε συνέντευξή του το 2016: «Όταν η μητέρα μου πέθανε, άνοιξε μια πληγή, όχι μόνον σε μας αλλά και σε πολλούς ανθρώπους στον κόσμο. Αν καταφέρω να κλείσω ένα μικρό κομμάτι αυτής της τρύπας, της πληγής, τότε έχω επιτύχει. Ό,τι κάνω έχει σκοπό να κάνει περήφανη τη μητέρα μου, μόνο αυτό ήθελα και θέλω».

 

Χαρακτηριστικό του πόσο λαοφιλής ήταν η Νταϊάνα, είναι το γεγονός πως εκτιμάται ότι την κηδεία της παρακολούθησαν περίπου 2,5 δισεκατομμύρια τηλεθεατές παγκοσμίως.

Η πριγκίπισσα Νταϊάνα γεννήθηκε την 1η Ιουλίου του 1961 ως Νταϊάνα Φράνσις Σπένσερ και άνηκε στην βρετανική αριστοκρατία. Τον Φεβρουάριο του 1981, σε ηλικία 19 ετών, αρραβωνιάζεται τον Πρίγκιπα της Ουαλίας και διάδοχο του θρόνου Κάρολο. Ο γάμος τους πραγματοποιείται στις 29 Ιουλίου 1981, στον Καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο. Τον γάμο τους παρακολουθούν εκατομμύρια τηλεθεατές παγκοσμίως, καθώς μεταδίδεται από την τηλεόραση.

Στις 21 Ιουνίου του 1982 γεννιέται ο πρώτος τους γιος, Πρίγκιπας Ουίλιαμ και στις 15 Σεπτεμβρίου του 1984 γεννιέται ο δεύτερος γιος τους, Πρίγκιπας Χάρι.

Το πριγκιπικό ζευγάρι δεν κατάφερε να γεφυρώσει ποτέ τις διαφορές του και τελικά τον Δεκέμβριο του 1992 ανακοινώνεται η απόφασή τους να χωρίσουν.

Οι θεωρίες συνομωσίας γύρω από τον θάνατό της

Η Νταϊάνα ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας. Άνθρωποι απ’ όλον τον κόσμο την λάτρευαν, ήταν το είδωλό τους. Ο τραγικός τρόπος με τον οποίο έχασε την ζωή της έκανε δισεκατομμύρια κόσμο να καταρρακωθεί. Δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι η Πριγκίπισσά τους είχε φύγει τόσο ξαφνικά, τόσο νέα και με τέτοιο σκληρό τρόπο.

Πολλοί μέχρι και σήμερα δεν μπορούν να δεχθούν ότι η Νταϊάνα έφυγε τόσο άδικα και προσπαθούν να βρουν τον “πραγματικό” λόγο, αλλά και τρόπο που την οδήγησε στον θάνατο.

Εξαιτίας αυτού έχουν δημιουργηθεί και διάφορες θεωρίες συνομωσίας. Πίσω από τον θάνατό της κάποιοι βλέπουν εμπλοκή της βασιλικής οικογενείας. Θεωρούν πως δεν πρόκειται για ατύχημα, αλλά για δολοφονία που ενορχηστρώθηκε είτε από την Βασίλισσα Ελισάβετ Β’, είτε από τον πρώην σύζυγό της και νυν Βασιλιά Κάρολο. Εικάζεται πως η δημοφιλία της Νταϊάνα, αλλά και μία πιθανή εγκυμοσύνη από τον τότε σύντροφό της Ντόντι αλ Φαγιέντ, οδήγησε στην απόφαση της δολοφονίας της, κυρίως για να μην έχουν ο Πρίγκιπας Ουίλιαμ και ο Πρίγκιπας Χάρι, έναν Αιγύπτιο μουσουλμάνο για πατριό.

Μάλιστα η επιστολή της Πριγκίπισσας που δημοσίευσε ο μπάτλερ της, Πολ Μπάρελ, αποκαλύπτοντας πως του την είχε εμπιστευτεί η ίδια το 1996, ενίσχυσε αυτή την θεωρία. Η Νταϊάνα ένα περίπου χρόνο πριν το θάνατό της, είχε γράψει: «Κάθομαι εδώ στο γραφείο μου σήμερα τον Οκτώβριο (1996) και λαχταρώ κάποιον να με αγκαλιάσει και να με ενθαρρύνει να κρατηθώ δυνατή και να κρατήσω το κεφάλι ψηλά. Αυτή η συγκεκριμένη φάση στη ζωή μου είναι η πιο επικίνδυνη. […] σχεδιάζει ένα «ατύχημα» στο αυτοκίνητό μου, μία βλάβη στα φρένα και ένα σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι, προκειμένου να καταστήσει ελεύθερο το μονοπάτι για τον Κάρολο να παντρευτεί».

Άλλη θεωρία συνομωσίας κατηγορεί τους φωτογράφους που ακολουθούσαν μανιωδώς την Νταϊάνα εκείνο το βράδυ. Ορισμένοι θεωρούν πως ίσως η χαοτική κατάσταση που δημιούργησαν βοήθησε τους δολοφόνους της να πραγματοποιήσουν το σχέδιό τους, ενώ κάποιοι άλλη πιστεύουν πως και μόνο η σύγχυση που δημιούργησαν οι παπαράτσι στους επιβαίνοντες του αμαξιού, αρκούσε για να δημιουργηθεί μια κατάσταση που οδήγησε στο δυστύχημα και τον θάνατο της Πριγκίπισσας.

Ακόμα μία θεωρία που έχει δει το φως της δημοσιότητας, αναφέρει πως ο τρόπος με τον οποίο η Νταϊάνα έλαβε ιατρική βοήθεια από την Γαλλία της στέρησε την ζωή της, καθώς άργησε να της παρασχεθεί βοήθεια. Ενώ με βάση η συγκεκριμένη θεωρία έχει εξελιχθεί τόσο που συνωμοσιολόγοι εκφράζουν την άποψη πως οι γιατροί στην Γαλλία θα μπορούσαν και σκόπιμα να έχουν αφήσει τη Νταϊάνα να χάσει την ζωή της.

Τέλος η πιο διαδεδομένη θεωρία συνομωσίας εμπλέκει στον θάνατο της Πριγκίπισσας ένα λευκό Fiat Uno. Μάρτυρες οι οποίοι βρίσκονταν στο σημείο του δυστυχήματος ανέφεραν πως είδαν το αυτοκίνητο να βγαίνει με μεγάλη ταχύτητα από τη σήραγγα, με τις έρευνες που ακολούθησαν στη μοιραία Mercedes, να αποδεικνύουν σημάδια πρόσκρουσης με ένα αυτοκίνητο λευκού χρώματος.

Η συγκεκριμένη θεωρία ενισχύθηκε όταν ο πατέρας του Ντόντι Αλ Φαγιέντ, Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ, αποκάλυψε πως το Fiat ανήκε στον φωτογράφο Τζέιμς Αντανσόν, ο οποίος συχνά ακολουθούσε την Νταϊάνα. Ο φωτογράφος όμως κατέρριψε την θεωρία του Αλ Φαγιέντ αποδεικνύοντας πως το βράδυ του δυστυχήματος βρισκόταν μακριά από το Παρίσι. Ο Αντανσόν βρέθηκε νεκρός το 2000 μέσα σε μία καμένη BMW και με μία σφαίρα στο κεφάλι.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ