Ποιο τραγούδι… μετακόμισε από το Λονδίνο στο Παρίσι

Το τραγούδι είναι πολύ γνωστό, ήταν μεγάλη επιτυχία και στην Ελλάδα, αλλά στην… παριζιάνικη έκδοση του.

Του Ιωσήφ Αβράμογλου

Πρόκειται για ένα κομμάτι που έγραψαν το 1968 δυο Βρετανοί, ο συνθέτης Mike Wilsh και ο στιχουργός Mike Deighan. Ο τίτλος ήταν “Waterloo Road” και αναφερόταν στον ομώνυμο δρόμο του Λονδίνου. Η πρώτη εκτέλεση ήταν από το βρετανικό rock συγκρότημα των Jason Crest, οι οποίοι με έδρα το Kent έκαναν σύντομη καριέρα μεταξύ του 1967 και του 1969.

Είναι τότε που πάνω στην μουσική του τραγουδιού γράφει γαλλικούς στίχους ο Pierre Delanoë, ο οποίος το τιτλοφόρησε “Les Champs-Élysées” και το έδωσε να το τραγουδήσει ο Joe Dassin, γιος του σκηνοθέτη Jules Dassin. Το σινγκλ κυκλοφόρησε τον Μάϊο του 1969 με το κομμάτι “Le Chemin de papa” στην β’ πλευρά (flip side).

To “Les Champs-Élysées” έγινε μεγάλη επιτυχία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και ιδιαίτερα στο Βέλγιο.

Το 2018 το τραγούδι διασκευάστηκε προς τιμήν της ποδοσφαιρικής ομάδας της Chelsea, της εθνικής ομάδας της Γαλλίας και τον ταλαντούχο ποδοσφαιριστή N’Golo Kanté.

(Κάθε Σάββατο και Κυριακή βράδυ, από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 3 το πρωί, ο Ιωσήφ Αβράμογλου παρουσιάζει από τον Real FM στους 97.8, την εκπομπή “After Midnight… όπως έλεγε και ο J.J. Cale”, με πολλή και καλή μουσική). twitter:@IosifAvramoglou

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ