Ο Γιάννης Βογιατζής έχει γενέθλια – Το ξεχωριστό βίντεο της Finos Film και τα “χρόνια πολλά” της ΕΡΤ

Ο λατρεμένος ηθοποιός Γιάννης Βογιατζής έχει σήμερα γενέθλια και η “Φίνος Φιλμ” δεν θα μπορούσε παρά να του ευχηθεί “χρόνια πολλά”. 

“Χρόνια Πολλά στον υπέροχο και μοναδικό Γιάννη Βογιατζή, που έχει σήμερα τα γενέθλια του. Ενενήντα πέντε χρόνια γεμάτα από προσφορά, ήθος, καλοσύνη και ταπεινότητα. Να τα χιλιάσετε κύριε Βογιατζή!
Μοιραζόμαστε ένα ξεχωριστό αφιέρωμα με τις 22 ταινίες που συμμετείχε στην Φίνος Φιλμ, το οποίο προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της βράβευσής του στην Ταινιοθήκη τον Απρίλιο 2022” αναφέρει η Finos στην ανάρτηση στο Facebook.

Tις ευχές της στον ηθοποιό που έσβησε 95 κεράκια, στέλνει και η ΕΡΤ.

Ο Γιάννης Βογιατζής, γεννήθηκε στις 12 Ιουνίου 1927. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου ενώ πρωτοεμφανίστηκε στο Θέατρο Διονυσία το 1955. Έγινε γνωστός ως ραδιοφωνικός και κινηματογραφικός «Μικές» (από τον ομώνυμο ρόλο στην ταινία «Ο Μικές παντρεύεται»). Στον κινηματογράφο έκανε την πρώτη του εμφάνιση το 1957 στην ταινία «Λατέρνα, φτώχεια και γαρύφαλλο». Έκτοτε συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους αρκετές φορές και ως θιασάρχης. Η πιο πρόσφατη εμφάνισή του στη μεγάλη οθόνη είναι το 2021 στην ταινία «Σμύρνη μου αγαπημένη».

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει απόσπασμα από θεατρική παράσταση από την σειρά «Θέατρο της Δευτέρας» και συγκεκριμένα την επιθεώρηση «Έχετε γεια βρυσούλες», παραγωγής 1990, όπου πρωταγωνιστεί ο Βογιατζής σε δύο διαφορετικά νούμερα.

Το «Θέατρο της Δευτέρας» ήταν μια τηλεοπτική εκπομπή θεατρικών παραστάσεων. Περιλάμβανε μαγνητοσκοπήσεις παραστάσεων αλλά και πρωτότυπες  εσωτερικές παραγωγές. Η εκπομπή διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της θεατρικής παιδείας στην Ελλάδα  καθώς απευθύνθηκε στο ευρύ κοινό ενώ άντλησε τον τίτλο της από το γεγονός πως τότε η Δευτέρα ήταν μέρα αργίας για τα θέατρα.

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο παρουσιάζεται η επιθεώρηση «Έχετε γεια βρυσούλες» σε κείμενα των Αλέκου Σακελλάριου, Πάνου Σκουρολιάκου, Γιάννη Μακρή, Άννας  Χατζησοφιά ενώ η σκηνοθεσία είναι του Σταμάτη Χονδρογιάννη.

Πρόκειται για νούμερα με αναφορές στην επικαιρότητα και ζητήματα όπως η οικολογία, η μόλυνση, η πολιτική, η ζωή στην πόλη, τα ενοίκια και άλλα.

Ο Γιάννης Βογιατζής (συμ)πρωταγωνιστεί σε δύο από τα νούμερα της επιθεώρησης. Αρχικά στο «Ο σεξολόγος» του Αλέκου Σακελλάριου (χρόνος στο βίντεο: 06:32- 16 :33) μαζί με την Ελένη Γερασιμίδου, τον Τάσο Παλαντζίδη και άλλους, και στη συνέχεια στο μονόλογο «Ο καλόβολος» του Πάνου Σκουρολιάκου (χρόνος στο βίντεο: 1:23: 00-  1: 30:22)

O Γιάννης Βογιατζής στο Ενώπιος Ενωπίω

Ο Νίκος Χατζηνικολάου είχε υποδεχθεί τον περασμένο Απρίλιο στο «Ενώπιος Ενωπίω» τον Γιάννη Βογιατζή. Ο κορυφαίος ηθοποιός θυμήθηκε σημαντικές στιγμές από τη σπουδαία διαδρομή του στο θέατρο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Ο Γιάννης Βογιατζής αποκάλυψε πως αποφάσισε να γίνει ηθοποιός, παρά την αντίδραση του πατέρα του. Μίλησε για τη συνάντηση του με τον Δημήτρη Χορν και τη στιγμή που βρέθηκε στο Εθνικό Θέατρο. Ο Γιάννης Βογιατζής αφηγήθηκε άγνωστα περιστατικά από τα παρασκήνια και μίλησε για την πιο δύσκολη παράσταση της ζωής του.

Συγκλονίζει ο Γιάννης Βογιατζής: Πέθανε στα χέρια μου η σύζυγός μου και το ίδιο βράδυ πήγα στην παράσταση

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ