Λένα Διβάνη: Η πατριαρχία καταστρέφει την υγεία και των ανδρών

Συνέντευξη παραχώρησε σήμερα η συγγραφέας Λένα Διβάνη στο “Στούντιο 4” και στους Νάνσυ Ζαμπέτογλου και Θανάση Αναγνωστόπουλο, με αφορμή την επανακυκλοφορία του βιβλίου της “Εργαζόμενο Αγόρι”. Η συγγραφέας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην πατριαρχία και τα στερεότυπα, θέματα που απασχολούν άμεσα τα δύο φύλα.

Τα στερεότυπα “φυλακίζουν” το μέσα μας

Μιλώντας για το νόημα του βιβλίου η κυρία Διβάνη εξήγησε πως αυτό το οποίο ήθελε να πει γράφοντας το “Εργαζόμενο Αγόρι” είναι πως τα στερεότυπα για τα δύο φύλα “φυλακίζουν” ουσιαστικά τον άνθρωπο σε καλούπια. Μάλιστα έδωσε ως παράδειγμα δύο μαθητές της. Ενώ το αγόρι ήταν έτοιμο να ακολουθήσει τα όνειρά του, το κορίτσι, με την ιδέα του ότι κάποια στιγμή θα δημιουργήσει οικογένεια, είχε αποφασίσει να αφήσει πίσω τα όνειρά της.

Η πατριαρχία καταστρέφει την υγεία και των ανδρών

Όσων αφορά το φαινόμενο της πατριαρχίας, η πετυχημένη συγγραφέας δήλωσε πως η πατριαρχία θεωρείται φυσιολογική από τα θύματα αυτής. Παρ’ ότι σαν φαινόμενο υπάρχει στη κοινωνία, μία γυναίκα που δεν μεγάλωσε έτσι από το περιβάλλον της, την αντιλαμβάνεται και δεν δέχεται να υποδουλώνεται. Ενώ σημείωσε πως το φαινόμενο αυτό, βλάπτει και το ανδρικό φύλο. Καθώς οι άνδρες δεν μπορούν καν να δείξουν τα συναισθήματά τους ή να είναι γενικά ευάλωτοι, εξαιτίας του ότι κοινωνικά δεν τους επιτρέπεται.

Εργαζόμενο Αγόρι

Στο “Εργαζόμενο Αγόρι” οι ρόλοι αντιστρέφονται. Δεν υπάρχει πατριαρχία αλλά μητριαρχία και μέσα απ’ αυτό βιώνουμε το τι θα μπορούσε να γίνει αν ήταν οι γυναίκες στην εξουσία και όχι οι άνδρες. Ήρωας είναι ο Χάρης, ο οποίος προσπαθεί να επιβιώσει σ’ έναν μητριαρχικό κόσμο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ