Λευτέρης Παπαδόπουλος: «Το παν είναι το ερωτικό τραγούδι, γιατί έχει το σπέρμα της επανάστασης»

Ένα διαφορετικό «Μουσικό Κουτί» είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι τηλεθεατές το βράδυ της Κυριακής, καθώς οι Νίκος Πορτοκάλογλου και Ρένα Μόρφη συνάντησαν τον σπουδαίο Λευτέρη Παπαδόπουλο.

Ένας από τους κορυφαίους στιχουργούς της χώρας μας μίλησε για την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, τον Μίκη Θεοδωράκη αλλά και για την αδυναμία του στα ερωτικά τραγούδια.

«Έχω ζήσει με τον Θεοδωράκη που είναι μεγάλο πρόσωπο. Ερχόταν εδώ, δουλεύαμε, κάναμε τραγούδια, κάναμε πλάκες. Εδώ ερχόταν ο πιο φίλος μου από όλους ο Μάνος Λοΐζος. Ερχόταν σχεδόν μια φορά τη βδομάδα ο Νεστορίδης που ήταν ο Θεός των Θεών.

Αισθάνομαι μαθητής της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου. Ήταν ένας ζαρωμένος άνθρωπος που κάπνιζε και έπαιζε συνέχεια. Με βοήθησε συνέχεια! Κάποια στιγμή μου έδωσε λεφτά και λέει ο Τσιτσάνης “Τι είναι αυτός;” και του λέει “Αυτός θα σας στείλει όλους στη σύνταξη”. Το κακό είναι ότι ήξερα γράμματα ενώ η Ευτυχία δεν ήξερε. Είχε έναν στίβο που είχε πάνω του λαϊκή “βρώμα”.

Έχω γράψει 2000 τραγούδια! Η κινητήρια δύναμη ήταν η φύτρα μου. Ο πατέρας μου ήταν τσαγκάρης και η μάνα μου δούλευε σε σπίτια και έπρεπε να βρω τρόπο να επιζήσω. Εκτός από τις σπουδές, γιατί σπούδασα και Νομικά, δούλευα στα Νέα σαν σκυλί και πήρα σύνταξη από εκεί. Ερωτευόμουν και πολύ! Ο έρωτας είναι επαναστατικός, διεγερτικός.

Αφετηρία των πάντων είναι ο έρωτας και δη το ερωτικό τραγούδι. Με τον Θεοδωράκη γράφαμε πολιτικά τραγούδια, τρίχες είναι. Το παν είναι το ερωτικό γιατί έχει το σπέρμα της επανάστασης. Ο έρωτας είναι επαναστατικός, είναι φλογερό πράγμα. Έχω μεγαλύτερη εκτίμηση τα ερωτικά τραγούδια! “Μάτια μου μεγάλα, μάτια μου μελαγχολικά” είναι ένα από τα αγαπημένα μου».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ