«Κύκλωψ» του Ευριπίδη στην Επίδαυρο

«Κύκλωψ» του Ευριπίδη στην Επίδαυρο

Το Εθνικό Θέατρο για την καλοκαιρινή καλλιτεχνική περίοδο, παρουσιάζει το σατυρικό δράμα «Κύκλωψ» σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου με τον Δημήτρη Πιατά στον ομώνυμο ρόλο.

Ο Βασίλης Παπαβασιλείου σκηνοθετεί το μοναδικό σατυρικό δράμα που έφτασε ακέραιο ως τις μέρες μας στις 2 και 3 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

Ο Κύκλωψ του Ευριπίδη πραγματεύεται από μια άλλη οπτική γωνία τις περιπέτειες του Οδυσσέα στο νησί του κύκλωπα Πολύφημου. Όταν ο Οδυσσέας, ο πολυμήχανος και επινοητικός ήρωας της Οδύσσειας, καταφτάνει στο νησί του Κύκλωπα για να βρει προμήθειες ώστε να συνεχίσει το ταξίδι του προς την Ιθάκη, θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια κοινωνία που βασίζεται σε πρωτόγονα ένστικτα.  Μια ιστορία γεμάτη κωμικά στοιχεία με τον χορό των σατύρων να δίνει τον τόνο όπου η ανθρώπινη ευφυΐα, η ευστροφία και η επινοητικότητα κατατροπώνουν την κτηνώδη δύναμη και τη στυγνή βία.

Ο γέροντας Σιληνός αφηγείται πως αυτός και οι σάτυροι, προσπαθώντας να σώσουν το Διόνυσο από τους Τυρρηνικούς πειρατές που τον είχαν αιχμαλωτίσει, ξεβράστηκαν στη χώρα των Κυκλώπων, όταν στο νησί καταφτάνει και ο Οδυσσέας με τους συντρόφους του, για να ζητήσει προμήθειες για το ταξίδι της επιστροφής του στην Ιθάκη.  Ο Σιληνός γεύεται και πάλι το κρασί του θεού Διονύσου και ετοιμάζει όσα ζήτησε ο Οδυσσέας, όταν όμως ο Κύκλωπας επιστρέφει, φοβισμένος, προσπαθεί να τον πείσει ότι ο Οδυσσέας και οι σύντροφοί του τον χτύπησαν για να κλέψουν προμήθειες. Ο Κύκλωπας τον πιστεύει και αιχμαλωτίζει τον Οδυσσέα και τους συντρόφους του. Όταν κατασπαράξει δύο, ο Οδυσσέας αναλαμβάνει δράση. Πείθει τους σατύρους να τον βοηθήσουν να μεθύσει τον Κύκλωπα ώστε όταν αποκοιμηθεί να τον τυφλώσει με ένα πυρωμένο κλαδί ελιάς. Ο Οδυσσέας θα τα καταφέρει και παρά τις απειλές του τυφλού πια Κύκλωπα, θα αναχωρήσει με τους συντρόφους του για την Ιθάκη.

 

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, στις 2 και 3 Αυγούστου

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ