Η συναυλία του Έλβις Πρίσλεϊ στην Χαβάη ήταν ενταγμένη στη μάχη κατά του καρκίνου

Η ιστορική εκείνη συναυλία στην Χαβάη με τίτλο “Elvis Presley: Aloha from Hawaii via Satellite” ήταν η πρώτη που μεταδόθηκε παγκοσμίως τηλεοπτικά μέσω δορυφόρου.
Του Ιωσήφ Αβράμογλου   
Έγινε στις 13 Ιανουαρίου 1973 στο συνεδριακό κέντρο Neal S. Blaisdell, χωρητικότητας 8.000 θεατών στο κέντρο της Χονολούλου. Η μετάδοση στην Ευρώπη έγινε με μία καθυστέρηση, στην Ελλάδα δεν μεταδόθηκε και στην Αμερική μεταδόθηκε αργότερα μαγνητοσκοπημένη για να μην πέσει επάνω στο Super Bowl και στην ταινία “Elvis on Tour” που εκείνη την εποχή παιζόταν στους κινηματογράφους. Μεταδόθηκε όμως live στην Ασία και την Ωκεανία. Ήταν άλλωστε μια ιδέα του μάνατζερ του Elvis, του περίφημου Colonel Tom Parker, που του ήρθε από την επίσκεψη που είχε κάνει ο Richard Nixon στην Κίνα το 1972.

Την μετάδοση φρόντισε το δίκτυο NBC και την κυκλοφορία του διπλού live δίσκου σε ήχο  quadraphonic, η RCA Records. Στο εσώφυλλο του άλμπουμ ήταν γραμμένο σε πολλές γλώσσες όπως και στα ελληνικά το “ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΟΝ ΕΛΒΙΣ”. Ο Presley μόλις είχε ολοκληρώσει την συμφωνία του για 59 εμφανίσεις στο Hilton του Las Vegas.
H συναυλία που έλαβε χώρα στην Χονολούλου, την πρωτεύουσα της Χαβάη, πήρε τελικά φιλανθρωπικό σκοπό και δεν ήταν η πρώτη φορά που ο μεγάλος τραγουδιστής ανέβαινε στη σκηνή για κάποιον καλό σκοπό. Το 1961 είχε δώσει συναυλία για την κατασκευή του μνημείου στο USS Arizona στο Pearl Harbor στην Χαβάη.
Το κοινό που θα συμμετείχε στην συναυλία του ’73, στην ουσία θα ήταν ένα τηλεοπτικό κοινό μιας και το σόου θα μεταδιδόταν τηλεοπτικά σε ολόκληρο τον πλανήτη, οπότε ο Parker σκέφτηκε ότι δεν θα μπορούσε να τους κόψει εισιτήρια. Έτσι λοιπόν ζητήθηκε από όσους θα θέλανε να παρευρεθούν να κάνουν μία προσφορά στο ίδρυμα που πάλευε κατά του καρκίνου, το Kui Lee Cancer Fund.

Ο Elvis είχε ζητήσει για την συγκεκριμένη εμφάνιση να του φτιάξουν μία ξεχωριστή στολή, από εκείνες που είχε καθιερώσει από τις εμφανίσεις του στο Las Vegas, με τις πούλιες και τους γιακάδες σαν εκείνους που φορούσε ο… Ναπολέον Βοναπάρτης. Ο σχεδιαστής για αυτά ήταν ο Bill Belew, ο οποίος σχεδίαζε ρούχα και για άλλους καλλιτέχνες, όπως η Ella Fitzgerald, η Gladys Knight, η Gloria Estefan, η Josephine Baker, η Dionne Warwick, οι Osmonds και οι Jacksons. Ο Elvis, επειδή η συναυλία θα μεταδιδόταν σε όλον τον πλανήτη, είχε πει στον Belew “θέλω το κοστούμι να λέει “Αμερική””, ζήτησε δηλαδή να έχει κάποιο πατριωτικό σύμβολο πάνω στο ρούχο του. Και βέβαια ο σχεδιαστής του δεν τον απογοήτευσε ποτέ! Άλλωστε ο Elvis Presley ήταν ο μεγαλύτερος σούπερ σταρ που έχει περάσει ποτέ από τον πλανήτη!
Παρακάτω θα βρείτε ολόκληρη την παράσταση αλλά και μερικά ξεχωριστά αποσπάσματα από εκείνη την ανεπανάληπτη συναυλία στην Χαβάη.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ