Η νέα χρονιά θα είναι η χρονιά σου;

Διαβάστε το άρθρο του Κώστα Κρομμύδα, ηθοποιού και συγγραφέα, στη Reallife:

Η πόλη κινείται σε ρυθμούς γιορτινούς. Στους στολισμένους δρόμους, τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια δίνουν τέμπο στο βήμα των περαστικών και τα πολύχρωμα λαμπάκια αντανακλούν τη λάμψη τους πάνω στις βιτρίνες των φορτωμένων με δώρα καταστημάτων. Μυρωδιές από γλυκά γαργαλάνε την όσφρηση και τις μνήμες και ο άγιος με τα κόκκινα ρούχα και το καμπανάκι στο χέρι κλείνει συνωμοτικά το μάτι στη μαγεία που τρυπώνει επιβλητικά στις διαθέσεις και στις καρδιές.

Ανθρωποι παραδομένοι στο πνεύμα των ημερών κλέβουν λίγη χρυσόσκονη από τα γυαλιστερά στολίδια και πασπαλίζουν με φως τη ματιά και το χαμόγελό τους και όσο οι στιγμές που απομένουν στον κύκλο του χρόνου αρχίζουν να μετρούν αντίστροφα, εσύ ετοιμάζεσαι να αφήσεις πίσω σου όσα δύσκολα έζησες μέσα στη διάρκειά του.

Σκέψεις αρχίζουν να γυρίζουν στο μυαλό σου σαν καρουζέλ, μπλέκοντας στις γρήγορες στροφές του όλα όσα για άλλη μια φορά είχες υποσχεθεί να κάνεις, μα δεν έκανες ποτέ, όσα όνειρα έλεγες πως θα πραγματοποιήσεις, μα δεν τα χώρεσες σε καμία από τις 365 ημέρες σου, στόχους και «θέλω» που παρέδωσες, λάφυρα πια, σε έναν χρόνο που έφευγε και σε αποχαιρέτησε με ένα ελαφρώς ειρωνικό χαμόγελο, αφού σε ξεγέλασε για άλλη μια φορά και πέρασε πριν καλά καλά το καταλάβεις.

Μα δεν σε νοιάζει. Αυτή τη νέα χρονιά, υπόσχεσαι στον εαυτό σου πως όλα θα αλλάξουν. Θα κόψεις συνήθειες που δεν θέλεις να έχεις, θα βγάλεις από τη ζωή σου πράγματα που σε ενοχλούν, θα προσπαθήσεις να αλλάξεις τη ρουτίνα σου. Θα θυμάσαι να χαμογελάς με πράγματα απλά, γιατί το χαμόγελό σου ομορφαίνει εσένα και τον κόσμο γύρω σου, και το ξέρεις. Θα αγαπάς πιο πολύ, πιο δυνατά, πιο αληθινά και θα το λες πιο συχνά, θα ξεκλέβεις περισσότερες ώρες για τον εαυτό σου και για όσους αγαπάς, θα δίνεις στις πολύτιμες στιγμές που ζεις μαζί τους τη σημασία και την αξία που τους πρέπει.

Αυτή η νέα χρονιά θα είναι η χρονιά σου. Στο νέο σου ημερολόγιο θα καταφέρεις να σημειώσεις, επιτέλους, την ημερομηνία που θα δεις φίλους που δεν πρόλαβες να δεις τις προηγούμενες εκατό, διακόσιες ή τριακόσιες ημέρες, γιατί το «να πιούμε έναν καφέ, να τα πούμε» σημειωνόταν σε ένα αύριο που γινόταν πάντα μεθαύριο, επόμενη εβδομάδα, άλλος μήνας, και γέμισε το ημερολόγιο με κόκκινα Χ και δίπλα σημειώσεις για meeting στη δουλειά ή ένα απλό «άσ’ το για σήμερα, τα λέμε άλλη μέρα». Αυτή η νέα χρονιά θα είναι η χρονιά σου. Θα βρεις, επιτέλους, τον χρόνο να ασχοληθείς με πράγματα που αγαπάς και όχι μόνο με όσα σου επιβάλλει η καθημερινότητά σου. Θα ξεκινήσεις χορό, μουσική, γυμναστήριο, θα διαβάζεις περισσότερο, θα πηγαίνεις στο θέατρο, θα κάνεις αυτό το ταξίδι που συνέχεια αναβάλλεις.

Θα αλλάξεις όσα σε ενοχλούν στον εαυτό σου και, ταυτόχρονα, θα σταματήσεις να νευριάζεις με όσα σε ενοχλούν στους γύρω σου. Θα γίνεις πιο ήρεμος, πιο σοφός, πιο διαλλακτικός. Θα ασχολείσαι περισσότερο με τα προβλήματα των γύρω σου, αφού θα ξεφύγεις από τον μικρόκοσμό σου και θα ανοίξεις τα μάτια σου σε μια κοινωνία που σε χρειάζεται, σε έχει ανάγκη για να αλλάξει, να πάει μπροστά, να σταθεί στα πόδια της.

Αυτή η νέα χρονιά θα είναι η χρονιά σου. Θα γεμίσει με όνειρα και στόχους. Με νέες ελπίδες που από τώρα χρωματίζονται με αυτή τη λαμπερή διάθεση που σου προκαλεί το πνεύμα των ημερών. Μπορείς να κάνεις τα πάντα, μπορείς να αλλάξεις τα πάντα. Και μπορείς να το κάνεις τώρα.

Οχι στην αλλαγή μιας ημέρας, ενός χρόνου. Αλλά αυτή τη στιγμή που θυμάσαι όσα ξέχασες ξανά, που κατάλαβες πόσο γρήγορα κυλάει η ζωή σου όσο εσύ μένεις κολλημένος σε μια συνεχόμενη αναβολή, για πράγματα που τελικά δεν ζε��ς και δεν κάνεις ποτέ, και που βαραίνουν απειλητικά τώρα τη ζυγαριά του απολογισμού σου.

Μην ξεχάσεις όσα νιώθεις αυτή τη στιγμή του απολογισμού. Αυτή θα είναι η μοναδική μου ευχή για τη νέα σου χρονιά. Να γίνει κάθε στιγμή της το τώρα σου. Να γίνει κάθε ημέρα της όχι απλώς μια σελίδα σε ένα ημερολόγιο που αλλάζει, αλλά είκοσι τέσσερις ώρες που μέσα τους κατάφερες να χωρέσεις έστω και έναν σου μικρό στόχο, έστω και ένα σου μικρό όνειρο. Καλή χρονιά.

 

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ