Η ιστορία του τζαζίστα Slim Gaillard: Όταν τραγούδησε ελληνικό τραγούδι και μάλιστα στα ελληνικά…

Του Ιωσήφ Αβράμογλου

Ο Slim Gaillard γεννήθηκε το 1916 στην Santa Clara της Κούβα από Αφροκουβανέζα μητέρα και από Εβραιογερμανό πατέρα ονόματι Θεόφιλο Rothchild. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια κόβοντας ζαχαροκάλαμα και μαζεύοντας μπανάνες. Πέθανε το 1991 στο Λονδίνο σε ηλικία 75 ετών.

Στα 12 του ο πατέρας του τον πήρε μαζί του στα καράβια και σε ένα από τα ταξίδια έφθασαν στην Κρήτη. Εκεί από αμέλεια ο πατέρας μπάρκαρε με άλλο καράβι και το παιδί, ο Slim, ξεχάστηκε πίσω στην Κρήτη, όπου ο μικρός έμεινε για 4 χρόνια.

Ήταν μόλις τότε, το 1928, που είχε γίνει γνωστό στην Ελλάδα το τραγούδι “Τι σε μέλλει εσένανε” (Τι σε μέλει εσένανε/ από πού είμαι εγώ/ απ’ το Καραντάσι φως μου ή απ’ το Κορδελιό).

Το τραγούδι είναι αγνώστων δημιουργών ή από την Μικρά Ασία ή από την Κωνσταντινούπολη.

Ο μικρός Slim το έμαθε καλά να το τραγουδάει και μάλιστα στα ελληνικά.

Στην συνέχεια ο Slim Gaillard άρχισε και πάλι να ταξιδεύει με πλοία προς την Βηρυτό και την Συρία και τελικά πήγε στην Αμερική και συγκεκριμένα στο Detroit. Εκεί έκανε διάφορες δουλειές, νόμιμες και παράνομες. Δούλεψε ως μποξέρ, υπάλληλος σε γραφείο τελετών, μάγειρας, φορτηγατζής αλλά και τσιράκι των γκάνγκστερς, όπου μετέφερε λαθραίο οινόπνευμα στον Καναδά. Μιά φορά πιάστηκε να μεταφέρει λαθραίο ουίσκυ για την περίφημη Μωβ Συμμορία (Purple Gang), κατά τη διάρκεια της ποταπαγόρευσης.

Σε κάποια φάση που ο Duke Ellington επισκέφθηκε το Detroit για συναυλία, ο Slim, λάτρης της jazz μουσικής, χώθηκε στα καμαρίνια και γνώρισε τον ήρωά του. Στην συνέχεια πηγαίνει στην Νέα Υόρκη όπου ξεκινάει την μουσική του καριέρα.

Μεσουράνησε τις δεκαετίες του ‘40 και του ‘50. Εκανε παρέα με την Lana Turner και την Rita Hayworth. Επαιξε μαζί με μεγάλους της jazz, όπως με τον Charlie Parker και τον Dizzy Gillespie. Μάλιστα ο Gillespie ήταν αυτός που τον συμβούλεψε να μετακομίσει μόνιμα στο Λονδίνο, το 1983, όπου και απεβίωσε.

Το “Τι σε μέλλει εσένανε” ο Slim Gaillard το ηχογράφησε δύο φορές, μία το 1945 και μία το ‘46 στο Hollywood.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ