Εξομολόγηση Ζέρβα: Με την αφοσίωση που έχω στην πολιτική είναι δύσκολο να κάνω οικογένεια

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας μίλησε για την προσωπική του ζωή, τη μοναξιά που αποζητά, τους λόγους που δεν επιθυμεί να αποκτήσει παιδί, ενώ αποκάλυψε αν τον φλερτάρουν. Με εξομολογητική διάθεση δήλωσε “ερασιτέχνης πολιτικός σε πλήρη απασχόληση” και περιέγραψε πως βίωσε την περίοδο που ο τόπος του ήταν στο “κόκκινο” λόγω των κρουσμάτων κορονοϊού.

Διαβάστε μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα της συνέντευξης του:

Είστε από τους πολιτικούς που χαράζετε τη δική σας γραμμή ακόμη και αν χρειαστεί να έρθετε σε ρήξη με κάποιον. Με τον Γιάννη Μπουτάρη, για παράδειγμα, με τον οποίο πορευτήκατε μαζί στα πρώτα σας βήματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όταν διαφωνήσατε, διαχωρίσατε τη θέση σας.

Αναγνωρίζω το ότι ο Γιάννης Μπουτάρης με εμπιστεύτηκε για το ψηφοδέλτιό του πριν από 11 χρόνια περίπου και μου ανέθεσε ένα χαρτοφυλάκιο. Αυτό το εκτιμώ και τον τιμώ και τον ευχαριστώ. Όταν στην πορεία διαφωνήσαμε, διαχώρισα τη θέση μου και όταν φάνηκε από ένα σημείο και μετά ότι ήταν αδύνατο το ποτάμι να γυρίσει πίσω στην κοίτη του, ακολούθησα έναν παράλληλο –και κάποια στιγμή αντίθε – το– δρόμο. Είμαι σταθερός στις απόψεις μου αλλά δεν θα διστάσω να έρθω σε ρήξη. Προτεραιότητά μου είναι να μένω πιστός στις αρχές μου και στους στόχους μου για για την πόλη.

Έχουν αποκατασταθεί σήμερα οι σχέσεις σας με τον Γιάννη Μπουτάρη;

Είμαστε διαφορετικοί χαρακτήρες και έχουμε διαφορετικό τρόπο έκφρασης. Εκείνος είναι πιο πηγαίος και εγώ πιο συγκρατημένος. Δεν έτυχε να βρεθούμε τελευταία. Αλλά η εκτίμησή μου για εκείνον είναι δεδομένη. Υποθέτω και η δική του για μένα.

Σε ό,τι αφορά τα μελλοντικά σας σχέδια, θα είστε και πάλι υποψήφιος δήμαρχος;

Θα είμαι ξανά υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης στις επόμενες εκλογές. Ο στόχος μου είναι να ολοκληρώσω ακόμη μία θητεία.

Λέτε την ηλικία σας;

Τη λέω, αλλά δεν την πιστεύω (σ.σ. είναι 57 χρόνων). Την πρώτη φορά που είχα κατέβει υποψήφιος, το 2010, είχα δηλώσει στα φυλλάδιά μου την ηλικία μου και μου έλεγαν όλοι οι συνεργάτες γιατί το έγραψα.

Βγαίνετε συχνά εκτός εαυτού;

Τελευταία, δυστυχώς, πολύ συχνά.

Σε ποιον ξεσπάτε;

Στους άμεσους συνεργάτες μου. Ακούγονται φωνές σε όλο το κτίριο. Είμαι πολύ αυστηρός μαζί τους, αλλά ακόμη πιο αυστηρός με τον εαυτό μου.

Ο έρωτας τι θέση έχει στη ζωή σας; Ή είναι τόσο απαιτητική η καθημερινότητα που δεν υπάρχει χρόνος;

Δεν είναι μόνο η καθημερινότητα που είναι δύσκολη, είναι και η διαρκής επαφή με τα προβλήματα, η ένταση. Έχουμε τα κινητά, τα tablet, τους υπολογιστές, ακόμη και το ρολόι μας πια, και όπου κι αν βρεθείς ακούγεται ένας ήχος, μια ειδοποίηση, ένα μήνυμα. Και κατά κανόνα χτυπάει για ένα πρόβλημα. Τόσο πολλή επικοινωνία δεν σου επιτρέπει ποτέ να ξεφύγεις. Τουλάχιστον στη δική μου την περίπτωση είναι μια ενασχόληση 24 ώρες το 24ωρο.

Στο παρελθόν, όμως, έχετε δηλώσει πως «η ζωή χωρίς έρωτα είναι κατάρα».

Το να ερωτεύεσαι θέλει και τη διάθεση και τον απαραίτητο χρόνο και σ’ αυτή τη φάση που είμαι εγώ είναι πολύ δύσκολο. Δεν φοβάστε τη μοναξιά;

Πάντα τη φοβάμαι. Είμαι όμως σε μια φάση της ζωής μου που στιγμές στιγμές την αποζητώ.

Υπάρχει η επιθυμία να αποκτήσετε παιδί;

Είναι κάτι που αυτή την περίοδο δεν με απασχολεί. Είναι μια ρήση που είχε πει κάποτε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής όταν τον είχαν ρωτήσει για τη δική του προσωπική ζωή: «Έχω στεγνώσει την ψυχή μου και ασχολούμαι με τα κοινά». Αυτό είναι πολύ βαρύ για να το πω εγώ, όμως κάπως έτσι αισθάνομαι. Αν αφοσιωθείς αποκλειστικά σ’ αυτό (σ.σ. στην πολιτική), τουλάχιστον έτσι όπως είναι ο δικός μου χαρακτήρας, θα είναι δύσκολο να κάνεις οικογένεια. Οι προσωπικές αγωνίες φυσικά και υπάρχουν. Πιστέψτε με, όμως, δεν μου έχουν γίνει έμμονες ιδέες.

Φτάσατε ποτέ κοντά σε έναν γάμο ή μια συμβίωση;

Πριν από κάποια χρόνια, ναι.

Ας αλλάξουμε κουβέντα. Δηλώνετε επαγγελματίας πολιτικός πια;

Είμαι ερασιτέχνης πολιτικός σε πλήρη απασχόληση!

Τώρα που είστε δήμαρχος, είστε αποδέκτης μεγαλύτερου θαυμασμού; Πώς φλερτάρει κανείς τον δήμαρχο;

Ναι, το νιώθω πότε πότε. (Γελάει.) Υπάρχουν και αρκετά μηνύματα που έρχονται στο Instagram, το Facebook. Είναι δύσκολο πράγμα αυτή η αναγνωρισιμότητα. Με κολακεύει αλλά είναι και επικίνδυνη.

Μάλλον είστε ένα κράμα διαφορετικών στοιχείων.

Έτσι είναι. Χαίρομαι το καλό φαγητό, χαίρομαι όμως και το «βρόμικο». Χαίρομαι μια χορωδία κλασικής μουσικής, αλλά και τη χορωδία του γηπέδου. Ακόμη και όταν ακούω πιο βρόμικα συνθήματα. Βρίσκω σε όλα αυτά τα πράγματα την ομορφιά της ζωής. Το αλάτι και το πιπέρι και την ουσία της ζωής.

Όταν έρχεστε στην Αθήνα πώς παραγγέλνετε το σουβλάκι, ως καλαμάκι ή σουβλάκι;

Σουβλάκι φυσικά. Το καλαμάκι είναι αυτό που χρησιμοποιούμε για να πιούμε το αναψυκτικό.

Πηγή: περιοδικό ΟΚ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ