Εγγύηση για την ασφάλειά του ζητεί ο Πολάνσκι

Εγγύηση για την ασφάλειά του ζητεί ο Πολάνσκι

‘Ολα πάνε κατ’ ευχήν με τη νέα ταινία του Ρομάν Πολάνσκι: Τα δικαιώματα έχουν εξασφαλιστεί, όπως και τα απαραίτητα χρήματα. Πρόκειται για τη μεταφορά του βιβλίου του Ρόμπερτ Χάρις «Ενας αξιωματικός», που με τη σειρά του καταπιάνεται με την υπόθεση Ντρέιφους, ένα θέμα που δείχνει απόλυτα συνυφασμένο με την πολανσκική προβληματική. Ο σκηνοθέτης μάλιστα θα κινηματογραφήσει το φιλμ στην Πολωνία – αρκεί η χώρα να εγγυηθεί την ασφάλειά του. Κοινώς, να μην τον εκδώσει στην Αμερική, όπου ο 80χρονος Πολάνσκι συνεχίζει να είναι υπόδικος από το 1977 για παράνομο σεξ με την τότε 13χρονη Σαμάνθα Γκρέιμερ – η οποία σήμερα έχει συγχωρήσει τον σκηνοθέτη (χρεώνοντας, ίσως όχι και τόσο άδικα, ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης στη μητέρα της), αφήνοντας «κενά» αρκετά σημεία εκείνης της βραδιάς.

«Θα ήθελα να τον αφήσουν ήσυχο και αυτόν και εμένα» δηλώνει σήμερα, αναγνωρίζοντας με τη σειρά της πως ο σκηνοθέτης δεν θα τύχαινε δίκαιης μεταχείρισης αν έμενε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Για την ιστορία, ήταν το 1978 όταν ο Πολάνσκι φυγαδεύτηκε στη Γαλλία ύστερα από 40ήμερο εγκλεισμό σε αμερικανικές φυλακές, αμέσως δηλαδή μόλις πληροφορήθηκε για τα σχέδια του δικαστή της υπόθεσης περί εκ νέου καταδίκης – για λόγους που είχαν να κάνουν αποκλειστικά με τη δημόσια προβολή του τελευταίου.

Σε ό,τι αφορά το νέο φιλμ τώρα, το έγκυρο «Hollywood Reporter» αναφέρει πως η διαδικασία ανεύρεσης χώρων σε Κρακοβία και Βαρσοβία με τη βοήθεια στελεχών του Κινηματογραφικού Ινστιτούτου της χώρας έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ η αφρόκρεμα του φιλμικού δυναμικού της Πολωνίας έχει «στρατολογηθεί» για τις ανάγκες των γυρισμάτων. Σημειώστε πως ο Πολάνσκι κατέχει διπλή (γαλλο-πολωνική) ιθαγένεια και σύμφωνα με την πολωνική νομοθεσία το καθεστώς των περιορισμών για την υπόθεση του 1977 έχει εκπνεύσει προ πολλού. Παρ’ όλα αυτά, ο σκηνοθέτης απαιτεί την έγγραφη δέσμευση κορυφαίων αξιωματούχων πριν δεσμευτεί κι αυτός με τη σειρά του για την αποπεράτωση του φιλμ στην Πολωνία. «Είμαστε σχεδόν έτοιμοι για γύρισμα, αλλά η τελική μας απόφαση εξαρτάται από τη νομική ασφάλεια του Πολάνσκι στη χώρα» δηλώνει κάπως αμήχανα ο παραγωγός Ρόμπερ Μπενμούσα.

Το 2010 ο Πολάνσκι επισκέφτηκε τη Ζυρίχη για να παραλάβει ένα ειδικό βραβείο για τη κινηματογραφική του καριέρα. Αντί για βραβείο, όμως, τον κέρασαν «βραχιόλια»: Οι αμερικανικές Αρχές, ύστερα από συμφωνία με τις αντίστοιχες ελβετικές, κατόρθωσαν να τον βάλουν στο χέρι – δηλαδή περίπου. Γιατί παρά τον δίμηνο εγκλεισμό του στις φυλακές της πόλης και τον κατ’ οίκον περιορισμό του για έξι μήνες, η έκδοσή του στις ΗΠΑ δεν επετράπη. Μάλιστα, όσο ήταν «υπό κράτηση», μόνταρε την ταινία «Αόρατος συγγραφέας» που έμελλε να βραβευτεί σε πολλά φεστιβάλ ανά τον κόσμο.

Πηγή: Τα Νέα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ