Δωροθέα Μερκούρη: Ο Χάρβεϊ Γουάινστιν μού προσέφερε ρόλο με αντάλλαγμα ένα “μασάζ”

Η Δωροθέα Μερκούρη μίλησε για τη σεξουαλική παρενόχληση που δέχθηκε από τον Χάρβεϊ Γουάινστιν και για το #metoo καλεσμένη στην εκπομπή της ΕΡΤ “Στούντιο 4”.

Όπως τόνισε η Δωροθέα Μερκούρη, “είναι εύκολο να μιλήσω γιατί είναι μια ιστορία που έχει γίνει, είναι μέρος της ιστορίας μου, δεν είναι κάτι που με ενοχλεί, έχω μιλήσει ήδη παλαιότερα σε ελληνικό περιοδικό γι’ αυτό. Το είχα ήδη πει πριν από δύο χρόνια αλλά επειδή δεν το περνάγαμε στην Ελλάδα σαν κίνημα το #metoo δεν δημοσιοποιήθηκε τότε. Είπαμε “τι να πούμε τώρα”!”.

Η πρώτη συνάντηση με τον Χάρβεϊ Γουάινστιν

“Βρεθήκαμε στο Φεστιβάλ Βενετίας, το 2012 ή το 2011, και μάλιστα, επειδή ξέρει πολύ καλά πώς να προσεγγίσει την κάθε γυναίκα, ήξερε πάρα πολύ καλά, πράγματα ελληνικού σινεμά. Ήξερε όλες τις ταινίες της Μελίνας Μερκούρη. Τι κάνουν αυτοί; Είναι σύστημα.

Χάρβεϊ Γουάινστιν
Ο Χάρβεϊ Γουάινστιν

Σου δίνουν κάτι που δεν περιμένεις να ακούσεις οπότε ο συγκεκριμένος σε βάζει μέσα σε μια συζήτηση στην οποία αισθάνεσαι οικειότητα. Όταν σου μιλάει για τη Μελίνα και τις ταινίες, πράγματα που είναι λεπτά και δεν τα ξέρει ο καθένας…

Ξέρει τα πάντα, είναι πανέξυπνος, γνωρίζει πολύ καλά το σινεμά” είπε αρχικά για τον πρώην ισχυρό άνδρα του Χόλιγουντ που αυτήν τη στιγμή έχει καταδικαστεί σε 23 χρόνια φυλάκιση για βιασμό.

Η Δωροθέα πρόσθεσε: “Βρεθήκαμε σε ένα πάρτι, εκεί είναι φανταστικά, πας σε όλα τα πάρτι, είναι ευκαιρία να ντυθούμε όμορφα, να βάλουμε τακούνια… Τότε ήμουν και πολύ μικρότερη και με ενδιέφεραν αυτά τα πράγματα και πέρναγα και πολύ όμορφα. Και υπήρχαν και ευκαιρίες. Ήμουν ακόμη παντρεμένη αλλά ο σύζυγός μου δεν ερχόταν ποτέ μαζί μου γιατί αυτή ήταν η δική μου δουλειά.

Στο πάρτι μου σύστησε τον Γουάινστιν ένας Ιταλός. Έκανε τον μεσάζοντα. Αυτός μπήκε φυλακή πριν από τον Γουάινστιν, αλλά για άλλο λόγο, για κάποιες απάτες” τόνισε.

Δωροθέα Μερκούρη
Η Δωροθέα Μερκούρη

Η συνάντηση με τον άλλοτε ισχυρό άνδρα του Χόλιγουντ

“Ήρθε η γραμματέας του Γουάινστιν που ήταν μία γυναίκα σοβαρότατη και αυτή μου έκλεισε ραντεβού να πάω την επόμενη ημέρα το πρωί στη σουίτα του. Πας 9.30 το πρωί, δεν μπορείς να φανταστείς ότι το πρωί…

Και είναι σουίτα που είναι γραφείο, είναι ολόκληρο διαμέρισμα, όχι σουίτα ακριβώς. Μου έκλεισε ραντεβού γιατί γινόταν μια ταινία, όλες θέλαμε να είμαστε σ’ αυτήν την ταινία γιατί ήταν τεράστια, που είχε ωραίους ρόλους και ήταν στη Νότια Ιταλία, οπότε θα ταίριαζε. Αυτός ήταν ο παραγωγός αυτής της ιταλικής ταινίας. Πάω, κάθομαι, αρχίζει να μου μιλάει για όλες τις ταινίες… Μου λέει “εγώ θέλω να σε βάλω σ’ αυτήν την ταινία”.

Εγώ ξέρεις “ουάου, θέλω κι εγώ να παίξω εκεί”. Με πολύ αθώο τρόπο όλο αυτό γιατί μέσα σε όλο αυτό είμαστε αθώοι οι καλλιτέχνες, τώρα έχουμε ξυπνήσει λίγο, η αθωότητα είναι και το ωραίο στη δουλειά μας. Και μου λέει αν μου κάνεις ένα μασάζ θα σε βάλω να παίξεις στην ταινία, θα πάρω τώρα τον σκηνοθέτη

Του λέω “τι εννοείς, τι λέτε; Δεν τα παίζω αυτά καθόλου. Σκέφτομαι “τώρα τι θα κάνω με αυτόν που λέει αυτές τις βλακείες”; Λέω “μα εσύ είσαι παντρεμένος και κάθεσαι και ασχολείσαι μαζί μου, που η γυναίκα σου είναι θεά;”.

Αυτός επιμένει, επιμένει. Εγώ για να φύγω -καθώς αυτός ερχόταν καταπάνω μου, τον βρήκα εδώ μπροστά μου, είναι πολύ κοντά πια, και μου λέει πάμε να μου κάνεις μασάζ για να σε βάλω στην ταινία.

Του λέω λοιπόν -τον έσπρωξα για να φύγει- εγώ θα είμαι εδώ αρκετές μέρες να το σκεφθώ; Και λέει αν το σκεφθείς, έχεις χάσει την ευκαιρία και αρχίζει να στριγκλίζει και να φωνάζει και να λέει ότι έχει πάει μ’ αυτήν, μ’ αυτήν. Εγώ ανοίγω την πόρτα και φεύγω.

Φοβήθηκα πολύ. Το είπα στον πρώην άντρα μου και όταν ξεκίνησε όλη η κατάσταση στην Αμερική με πήρε τηλέφωνο και  ήταν έξαλλος! Ο Γουόρντ μου το έλεγε, ξέρεις είσαι σε επικίνδυνο έδαφος… Μου είπε να κάνω μήνυση” περιέγραψε την τραυματική εμπειρία της η Δωροθέα Μερκούρη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ