Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους: «Mε εκνευρίζει και με θυμώνει πάρα πολύ που πια συναντάμε κυρίως τον σεξισμό της απαξίωσης»

Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους

Με αφορμή τη θεατρική και τηλεοπτική της παρουσία τη φετινή σεζόν, η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους παραχώρησε συνέντευξη στο περιοδικό Marie Claire και τη δημοσιογράφο Αναστασία Καμβύση, μιλώντας για τα κοινωνικά πρότυπα γύρω από τη μητρότητα και τις σύγχρονες μορφές σεξισμού.

Η αμφισβήτηση της «σωστής» μητέρας

Η ηθοποιός στάθηκε ιδιαίτερα στην έννοια της «σωστής μητέρας», την οποία αμφισβήτησε ευθέως. Όπως ανέφερε: «Το πιστεύω βαθιά ότι δεν πρέπει να υπάρχει ο όρος “σωστός” γονιός, “σωστή” μητέρα. Φυσικά εδώ μιλάμε για μια κωμωδία και κάποια πράγματα πηγαίνουν στα άκρα για να υπάρξει η κωμωδία. Αλλά πίσω από αυτό υπάρχει η αγωνία της μητέρας – γιατί, θυμίζω, στον πατέρα δεν υπάρχει η ίδια ανάγκη – να είναι σωστή και απόλυτη. Δεν υπάρχει σωστό και απόλυτο».

Παράλληλα, η ίδια υπογράμμισε ότι η αγάπη από μόνη της δεν αρκεί και σημείωσε ότι απαιτείται προσοχή στους χειρισμούς, ανάλογα με την περίσταση και τον χαρακτήρα του παιδιού. Η ίδια χαρακτήρισε το «by the book» μοντέλο ανατροφής ως «μια τεράστια βλακεία».

Στερεότυπα και κοινωνικές αντιλήψεις

Αναφερόμενη στις κοινωνικές αντιλήψεις, η ηθοποιός τόνισε ότι εξακολουθούν να επιβιώνουν στερεότυπα που θέλουν τη γυναίκα να συμμορφώνεται με συγκεκριμένους ρόλους. Όπως δήλωσε: «Η γυναίκα πρέπει να συμμορφώνεται με τους κανόνες, ενώ ο άνδρας είναι άνδρας».

Η ίδια συμπλήρωσε ότι θεωρείται αυτονόητο πως η γυναίκα θα φροντίζει τα παιδιά και το σπίτι, ενώ για τον άνδρα η ίδια συμβολή αντιμετωπίζεται ως «βοήθεια». «Μου φαίνεται τρελό ότι για τη γυναίκα η φροντίδα είναι δεδομένη υποχρέωση, ενώ για τον άνδρα επιλογή», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι η κοινωνία συχνά δημιουργεί ενοχές στις γυναίκες για τις επιλογές τους.

Ο έμμεσος σεξισμός και η ανάγκη ισότητας

Σε ό,τι αφορά τον σεξισμό, η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους υποστήριξε ότι στη σύγχρονη κοινωνία εκδηλώνεται κυρίως με έμμεσο τρόπο. «Νομίζω πως πια συναντάμε κυρίως τον δεύτερο. Τον σεξισμό της απαξίωσης, το “έλα πια, εντάξει, υπερβολές, τώρα θυμήθηκαν οι γυναίκες στην Ελλάδα να παραπονεθούν… όλα τάσεις είναι”», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αυτή η στάση την εκνευρίζει ιδιαίτερα.

Παράλληλα, η ίδια σημείωσε πως ακόμη και άνθρωποι με κατανόηση δυσκολεύονται να αντιληφθούν πλήρως την έκταση του φαινομένου, όταν δεν το έχουν βιώσει.

Κλείνοντας, η ηθοποιός αναφέρθηκε στην ανάγκη προώθησης της ισότητας, επισημαίνοντας: «Να επιδιώξουμε την ισότητα. Να είμαστε ανθρωπιστές». Όπως τόνισε, άνδρες και γυναίκες μπορεί να διαφέρουν, ωστόσο πρέπει να αντιμετωπίζονται με ίσους όρους, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ουσιαστικής ισότητας στην κοινωνία.