Αλέξανδρος Θάνος: Ο Μπαντέρας θα λειτουργήσει ως πρεσβευτής της Θεσσαλονίκης στο εξωτερικό

O Αντόνιο Μπαντέρας βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη για τα γυρίσματα της πολυαναμενόμενης ταινίας «The Enforcer» – πρώην «Barracuda», o τίτλος της άλλαξε πριν από λίγα 24ωρα – που θα έχουν διάρκεια πέντε εβδομάδων. Τα σημεία που έχουν επιλεγεί πέρα από τη Θεσσαλονίκη, είναι και το Δέλτα του Αξιού, που θα παρουσιαστούν στην ταινία ως περιοχές της Φλόριντα των ΗΠΑ.

Ο Τομεάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Θάνος, μας μιλά για την παραγωγή της ταινίας και τον ρόλο του Film Office για την πραγματοποίηση των γυρισμάτων της στην πόλη.

Πώς προέκυψαν τα γυρίσματα μιας τόσο μεγάλης παραγωγής στην Θεσσαλονίκη και ποιες ήταν οι δυσκολίες που αντιμετωπίσατε;

Είναι μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια με στόχο την εξωστρέφεια της περιοχής. Ταξιδέψαμε στην Αμερική, ήρθαμε σε επαφή με επιχειρηματίες και έτσι προέκυψε η γνωριμία με τους ανθρώπους της Millenium Media Group και η απόφαση να μεταφέρουν ένα μέρος της δραστηριότητάς και των studio τους στη Θεσσαλονίκη. Μετά από μια παύση λόγω κορωνοιού και εφόσον η αγορά άρχισε και πάλι να κινείται, ξαναζεστάναμε τις επαφές και σε συνεργασία με το ΕΚΟΜΕ και τον πρόεδρο Πάνο Κουάνη, διαβάσαμε το σενάριο της ταινίας και σκεφτήκαμε τη Θεσσαλονίκη. Η εταιρεία έστειλε ανθρώπους να κάνουν το ρεπεράζ (η διαδικασία εύρεσης κατάλληλων τοποθεσιών για γύρισμα) και έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι. Έτσι ξεκίνησε η διαδικασία της παραγωγής.

Δεν είναι εύκολο το κλείσιμο τέτοιων παραγωγών ειδικά σε περιοχές που δεν έχουν την ωριμότητα. Δηλαδή εδώ δεν είχαμε το εξειδικευμένο προσωπικό. Είναι ακόμα και για εμάς ζητούμενο το πώς θα ανταποκριθεί η πόλη, καθώς θα κλείσουν κάποιοι δρόμοι. Θα γίνει βέβαια με τέτοιο τρόπο ώστε να μην ενοχλείται ο κόσμος. Είναι κάτι πρωτόγνωρο για την περιοχή μια τόσο μεγάλου βεληνεκούς ταινία. Παρότι την ετοιμάζουμε για αρκετό καιρό, ο κόσμος, όταν το άκουσε, ένιωσε αρχικά έκπληξη και δυσπιστία. Ευτυχώς μετά το αγκάλιασε και έδειξε την αγάπη του να εμπλακεί με έμμεσο ή άμεσο τρόπο.

Photo by Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic

Μαθαίνω πως τα καταλύματα της πόλης έχουν κλείσει από τουρίστες λόγω της ταινίας και έχουν γίνει πάνω από 3.000 αιτήσεις για βοηθητικούς ηθοποιούς

Έχει άμεσο οικονομικό αποτύπωμα σε μια περίοδο που «διψά» και η ίδια η περιοχή. Μετά από 1,5 χρόνο κλεισίματος λόγω του κορονοϊού, η πόλη ζητά εξωστρέφεια και να γίνονται mega-events. Η ταινία είναι αποτέλεσμα μιας συλλογικής προσπάθειας που ξεπέρασε τα εμπόδια. Επιζητούμε και την ωριμότητα του κόσμου. Να ανταποκριθεί δηλαδή χωρίς εξάρσεις. Η κοινωνία της Θεσσαλονίκης θα συνυπάρχει για ένα διάστημα με την κινηματογραφική παραγωγή.

Ο Antonio Banderas κατά την άφιξη του στη Θεσσαλονίκη. Photo/Facebook-Omorfa Taxidia

Είναι απίστευτο το νούμερο των ανθρώπων που έχουν δηλώσει συμμετοχή για να πάρουν μέρος στην ταινία. Θέλουν για την εμπειρία να εμπλακούν στην παραγωγή. Είναι και η πρώτη φορά που έρχεται στην πόλη μια ταινία τέτοιων προδιαγραφών επομένως υπάρχει υπέρμετρος ενθουσιασμός.

Θα ακολουθήσουν και άλλες μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές;

Η συγκεκριμένη είναι μια παραγωγή-πιλότος για να αποκτήσουμε την τεχνογνωσία και να φέρουμε εις πέρας μια ακόμη μεγαλύτερου budget παραγωγή που βρίσκεται στα σκαριά για το φθινόπωρο. Η Millenium φιλοδοξεί να χτίσει εδώ ένα hub, έναν κόμβο και να αξιοποιήσει στο έπακρο το ελληνικό δυναμικό αλλά και τις επιχειρήσεις που μπορούν να εργαστούν σε αυτό τον τομέα. Μεταφέροντας βέβαια τεχνογνωσία σε πρώτο επίπεδο από την Αμερική και την Βουλγαρία που έχουν τα μηχανήματα και κυρίως εξειδικευμένο προσωπικό. Ο σκοπός της είναι να εξειδικεύσει και εδώ το ντόπιο δυναμικό με τον καλύτερο τρόπο. Τα οφέλη θα είναι πολλά, γιατί δημιουργείται από το μηδέν μια βιομηχανία από μόνη της που θα φέρει εξωστρέφεια στην περιοχή. Παράδειγμα η Κροατία που μέσω κινηματογραφικών γυρισμάτων έγινε top προορισμός. Το «Mama Mia 2» γυρίστηκε στη Κροατία γιατί δεν υπήρχαν οι κατάλληλες προϋποθέσεις εδώ. Σε συνεργασία με το ΕΚΟΜΕ καταφέραμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια.

Μιλήστε μας για τον ρόλο του Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που είναι και το πρώτο που δημιουργήθηκε από Περιφέρεια.

To Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι ένα νεοσύστατο περιφερειακό γραφείο υποστήριξης οπτικοακουστικών έργων. Δημιουργήθηκε πριν από δύο χρόνια με σκοπό τη διευκόλυνση των τηλεοπτικών και οπτικοακουστικών έργων που υλοποιούνται στην περιοχή. Παράλληλα κάνουμε και το networking με τους οικονομικούς παράγοντες. Στην Αγορά του 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, θα παρουσιάσουμε το μητρώο των επαγγελματιών για να δείξουμε το ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής – που είναι και το βασικότερο γι’ αυτές τις παραγωγές.

Αν προτείνατε στον Antonio Banderas να δοκιμάσει μια γεύση από τη Θεσσαλονίκη ποια θα ήταν;

Τι να πρωτοδοκιμάσει από τη Θεσσαλονίκη! Θα μείνει για αρκετό καιρό εδώ οπότε σίγουρα θα ζήσει την ελληνική φιλοξενία και θα έρθει σε επαφή με την τοπική κουλτούρα. Βέβαια είμαστε ακόμη στην Covid εποχή, οπότε κάποια πράγματα που θα μπορούσαν να γίνουν πιο εύκολα, τώρα θα μας δυσκολέψουν. Το crew θα υποβάλλεται συνεχώς σε τεστ. Στόχος είναι τόσο ο Banderas, αλλά και η υπόλοιπη ομάδα που συμμετέχει στην ταινία να λειτουργήσουν ως πρεσβευτές της πόλης μας στο εξωτερικό.

Πηγή: instyle.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ