Πριγκίπισσα Άννα: Η μοναχοκόρη της βασίλισσας Ελισάβετ δεν είναι μια συνηθισμένη γαλαζοαίματη – Πώς απέτρεψε την απαγωγή της

Το δημόσιο ενδιαφέρον στράφηκε πάνω της από τη στιγμή που η σειρά του Netflix, “The Crown“, ασχολήθηκε μαζί της.

Και μπορεί μέχρι τότε το ευρύ κοινό να μην γνώριζε ποια είναι η πριγκίπισσα Αν, αλλά σίγουρα αυτή δεν είναι μία μέση γαλαζοαίματη. Η ζωή της μοναχοκόρης της βασίλισσας Ελισάβετ είναι εκπληκτική και θυμίζει κινηματογραφικό σενάριο.

Η πριγκίπισσα Αν έχει αιχμηρή γλώσσα, οξύ πνεύμα και φλεγματικό χιούμορ. Θεωρείται η πιο σκληρά εργαζόμενη ανάμεσα στα μέλη της βασιλικής οικογένειας, αναλαμβάνοντας πολλές περισσότερες υποχρεώσεις ακόμη και από τον αδελφό της, πρίγκιπα Κάρολο αλλά και τη μητέρα της βασίλισσα Ελισάβετ. Η Αν είναι το δεύτερο παιδί της βασίλισσας και του αείμνηστου πρίγκιπα Φίλιππου αλλά και η μοναχοκόρη του ζεύγους. Πρωτότοκος είναι ο Κάρολος ενώ μετά την Αν ακολουθούν άλλα δύο αγόρια, ο πρίγκιπας Άντριου και ο πρίγκιπας Έντουαρντ. Είναι 14η στη διαδοχή στον θρόνο.

Παρά το γεγονός ότι τον Δεκαπενταύγουστο θα συμπληρώσει τα 71 της χρόνια, η πριγκίπισσα Αν δεν δείχνει έτοιμη να κατεβάσει ταχύτητα και να μειώσει ρυθμούς στο ήδη βεβαρημένο πρόγραμμά της.

Οι διακρίσεις στον αθλητισμό

Η πριγκίπισσα Αν έχει βιώσει ένδοξες στιγμές στον αθλητισμό, αφού τον Σεπτέμβριο του 1971 και σε ηλικία 21 ετών, έγινε πρωταθλήτρια Ευρώπης, κερδίζοντας το χρυσό σε ιππικούς αγώνες. Ακολούθως αναδείχθηκε σε Αθλητική Προσωπικότητα της Χρονιάς από το BBC.

Την επόμενη χρονιά έγινε η πρώτη Βρετανίδα μέλος της βασιλικής οικογένειας που συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1976 του Μόντρεαλ ως ιππέας του αλόγου της βασίλισσας. Ήταν πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ιππασίας από το 1986 έως το 1994. Στις 5 Φεβρουαρίου 1987 έγινε το πρώτο μέλος βασιλικής οικογένειας, που συμμετείχε ως διαγωνιζόμενος σε τηλεπαιχνίδι.

Η προσωπική ζωή – Οι δύο γάμοι

Πρώτη της σχέση ήταν ο Άντριου Πάρκερ Μπόουλς, ο οποίος αργότερα παντρεύτηκε την Καμίλα, που σήμερα είναι σύζυγος του αδελφού της, πρίγκιπα Κάρολου.

Η Αν γνώρισε τον πρώτο της σύζυγο εκτός των βασιλικών κύκλων, αφού ήταν στρατιωτικός. Ο γάμος της με τον Μαρκ Φίλιπς έγινε στις 14 Νοεμβρίου 1973 στο Αβαείο του Ουέστμινστερ. Όπως συνηθιζόταν για τους άνδρες που μπαίνουν σε βασιλικές οικογένειες, στον Φίλιπς προτάθηκε ο τίτλος του Κόμη τον οποίο, όμως, ο ίδιος αρνήθηκε. Έτσι, ούτε τα παιδιά που απέκτησαν, κατέχουν τίτλους ευγενείας. Το ζευγάρι έχει δύο παιδιά, τον Πίτερ Φίλιπς και τη Ζάρα που ακολούθησε τα βήματα της μητέρας της στην ιππασία. Στις 31 Αυγούστου 1989 το ζευγάρι ανακοίνωσε την πρόθεσή του να χωρίσει. Το ζεύγος σπάνια έκανε κοινές εμφανίσεις, ενώ και οι δύο είχαν εξωσυζυγικές σχέσεις. Συνέχισαν να μοιράζονται την επιμέλεια των παιδιών τους και αρχικά είχαν δηλώσει πως δεν σκοπεύουν να πάρουν επίσημα διαζύγιο. Τελικά, το διαζύγιο εκδόθηκε στις 23 Απριλίου 1992.

Η πριγκίπισσα Αν όμως δεν έμεινε μόνη. Γνώρισε τον Τίμοθι Λόρενς, όσο εκείνος υπηρετούσε στο βασιλικό γιοτ Μπριτάννια. Η σχέση τους αναπτύχθηκε περαιτέρω στις αρχές του 1989, τρία χρόνια αφότου ο ίδιος έγινε ιπποκόμος των βασιλικών στάβλων. Το 1989 η εφημερίδα Sun έδωσε στη δημοσιότητα προσωπική αλληλογραφία της πριγκίπισσας με τον Λόρενς. Τον παντρεύτηκε στις 12 Δεκεμβρίου 1992, αφού αυτός είχε γίνει πλέον στρατηγός στο Βασιλικό Ναυτικό. Ο γάμος έγινε κοντά στο Κάστρο του Μπαλμόραλ., ενώ περίπου 30 άτομα ήταν καλεσμένα στην ιδιωτική τελετή. Το ζεύγος αποφάσισε να παντρευτεί στη Σκωτία, καθώς η Εκκλησία της Αγγλίας απαγόρευε την τέλεση γάμων διαζευγμένων εφόσον οι πρώην σύζυγοί τους ήταν ακόμη εν ζωή. Με την τέλεση του γάμου, η Άννα έγινε το πρώτο διαζευγμένο μέλος βασιλικής οικογένειας που ξαναπαντρεύεται από την εποχή της Βικτωράις της Έσσης και του Ρήνου, εγγονής της βασίλισσας Βικτώρια. Όπως και ο πρώτος της σύζυγος, ο Λόρενς αρνήθηκε τους τίτλους ευγενείας. Δεν απέκτησαν παιδιά.

Η απόπειρα απαγωγής

Στις 20 Μαρτίου 1974, η πριγκίπισσα και ο Μαρκ Φίλιπς επέστρεφαν από μία φιλανθρωπική εκδήλωση, όταν ο Ίαν Μπολ. ένας άνεργος από το βόρειο Λονδίνο αποπειράθηκε να την απαγάγει. Ο Μπολ βγήκε από το αυτοκίνητό του, ένα Ford Escort, και κρατώντας δύο πιστόλια άρχισε να προσεγγίζει το όχημα της πριγκίπισσας, μία καφετί Rolls Royce. Ωστόσο ξεκίνησε να πυροβολεί όταν ο προσωπικός άνδρας ασφαλείας της πριγκίπισσας, ο επιθεωρητής Τζέιμς Μπίτον βγήκε από το αυτοκίνητο για προστατεύσει την πριγκίπισσα και να προσπαθήσει να τον αφοπλίσει. Το όπλο του Μπίτον μπλόκαρε και δέχθηκε τα πυρά του Μπολ όπως και ο σοφέρ της πριγκίπισσας Άλεξ Κάλεντερ, που προσπάθησε να αφοπλίσει τον Μπολ. Ο δράστης προσπάθησε να βγάλει την πριγκίπισσα από το αυτοκίνητο και τότε είπε την περίφημη φράση της “Not bloody likely” (δηλαδή, δεν υπάρχει περίπτωση).

Τελικά βγήκε από την άλλη πλευρά της λιμουζίνας, όπως και η Κυρία επί των Τιμών, Ροβένα Μπράσεϊ. Ένας περαστικός, πρώην μποξέρ, ο Ρον Ράσελ, χτύπησε στον αυχένα τον Μπολ και τράβηξε μακριά την πριγκίπισσα. Την ίδια ώρα ένας αστυφύλακας, ο Μάικλ Χιλς, έτυχε να δει το περιστατικό και ειδοποίησε για ενισχύσεις. Ωστόσο, δέχθηκε και αυτός τα πυρά του Μπολ. Ένας ντετέκτιβ ο Κονστάμπλ Πίτερ Έντομοντς έφθασε στο σημείο, κατεδίωξε και τελικά συνέλαβε τον Μπολ, ο οποίος δήλωσε ένοχος σε απόπειρα φόνου και απαγωγής. Έως το 2019 παρέμενε υπό κράτηση στην ψυχιατρική πτέρυγα του νοσοκομείου Μπρόουντμουρ.

Για την ανδρεία του ο σωματοφύλακας της Αν τιμήθηκε με τον Σταυρό του Αγ. Γεωργίου από τη μητέρα της Ελισάβετ Β’ η οποία απουσίαζε στην Ινδονησία όταν συνέβη το περιστατικό. Ο Χιλς και ο Ράσελ τιμήθηκαν με το Μετάλλιο του Αγίου Γεωργίου, ενώ ο οδηγός της Αν, ο δημοσιογράφος και ο αστυνομικός που συνέλαβε τον δράστη τιμήθηκαν με το Μετάλλιο της Ανδρείας της Βασίλισσας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ