Μουσική παράσταση για τα λογοκριμένα τραγούδια – Τι δήλωσε ο Κώστας Μακεδόνας στον Realfm 97,8

Η μουσική παράσταση «Τα λογοκριμένα» επιχειρεί μία αναδρομή στα 50 και πλέον χρόνια μουσικής λογοκρισίας στην Ελλάδα. Μία επιλογή τραγουδιών που λογοκρίθηκαν, απαγορεύτηκαν, λοιδορήθηκαν και άλλα που κυκλοφόρησαν «κουτσουρεμένα» ή κατάφεραν να ξεγελάσουν τους αρμόδιους με διάφορα τεχνάσματα, βρίσκονται στο επίκεντρο της παράστασης μαζί με προσωπικές μαρτυρίες, ιστορικά στοιχεία και τραγελαφικές αφηγήσεις.

Ο Κώστας Μακεδόνας και η Ρίτα Αντωνοπούλου ερμηνεύουν μία σειρά από σπουδαία τραγούδια, που πιάστηκαν στη μέγγενη της λογοκρισίας. Από το ρεμπέτικο μέχρι το λαϊκό και το αστικό τραγούδι. Τραγούδια με την υπογραφή των Θεοδωράκη, Βαμβακάρη, Τούντα, Καλδάρα, Ξαρχάκου, Μαρκόπουλου, Σαββόπουλου, Καραΐνδρου, Κηλαηδόνη, Πάνου, Καμπανέλλη, Παπαδόπουλου, Χριστοδούλου, Λειβαδίτη, Ελευθερίου και άλλων σπουδαίων δημιουργών.

“Η λογοκρισία ξεκινά το ’37 και συνεχίστηκε μέχρι μετά την μεταπολίτευση. Είχαν απογορευτεί ρεμπέτικα και αμανέδες. Εκείνη την εποχή έπρεπε να περνούν τα τραγούδια λογοκρισία πριν κυκλοφορήσουν” δήλωσε ο Κώστας Μακεδόνας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Realfm 97,8.

“Ενθουσιάστηκα με αυτή την ιδέα και αυτή η παράσταση θα γίνει αύριο, τα τραγούδια τα λέμε με τους στίχους που είχαν απαγορευτεί” τόνισε.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ