Πασπαλά: Όταν ο 902 έκανε απολύσεις δεν ειπώθηκε τίποτα

Πασπαλά: Όταν ο 902 έκανε απολύσεις δεν ειπώθηκε τίποτα

Το www.boro.gr ζήτησε την άποψη της Έλλης Πασπαλά για την ΕΡΤ.  Πώς έπρεπε να γίνει η αλλαγή; Τι σηματοδοτεί γα εκείνη το ξαφνικό κλείσιμο του σήματος;  Ήταν μαζί με τον 14χρονο γιο της όταν έφτασε στο προαύλιο του Ραδιομεγάρου. Εκείνος της είπε, Γιατί ήρθαμε εδώ; Δε θα αλλάξουμε τίποτα.

-Τι πιστεύετε για όσα βλέπουμε αυτές τις ημέρες;

Ζούμε σε μια κοινωνία η οποία υποκρίνεται. Λένε όλοι ότι το δημόσιο πρέπει να μειωθεί πρέπει να συρρικνωθεί είναι ένα τέρας που πολλαπλασιάζεται με την τροφοδοσία των κομμάτων. Δεν γίνεται όμως να κοπεί αυτό το πράγμα χωρίς να απολυθεί κόσμος. Είναι δυσάρεστο είναι πολύ δύσκολο αλλά τα ίδια κόμματα που αύξησαν το δημόσιο τώρα αρνούνται να το μειώσουν. Είμαι εντελώς αντίθετη με το να κλείσει η ΕΡΤ. Δεν μπορεί μια χώρα να μην έχει δημόσια Ραδιοφωνία Τηλεόραση και ενημέρωση.

-Πώς πρέπει να γίνει η αλλαγή;

Σαφώς πρέπει όλο το καθεστώς να αναδιαρθρωθεί. Βαθιά ριζική αναδιάρθρωση αλλά όχι κλείνοντάς τη. Και πιστεύω ότι ο Σαμαράς δημιουργεί μια καινούργια κρίση. Αλλά και όλα τα πολιτικά κόμματα. Το ΚΚΕ που έχει στηθεί έξω από την ΕΡΤ μαζί με το ΠΑΜΕ και διαδηλώνει, όταν ο 902 έκανε τις περικοπές τις έκανε χωρίς να ανοίξει ρουθούνι και χωρίς να πάρει κανείς είδηση και χωρίς να ειπωθεί τίποτα. Τώρα όμως, που γίναν όλα αυτά στην ΕΡΤ είναι μπροστά. Θεωρώ ότι όλοι μας υποκρινόμαστε.  Και στον τύπο και στο Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Από τη μια λένε ότι πρέπει να κοπεί το δημόσιο και από την άλλη όταν είναι να απολυθούνε όλοι ξεσηκώνονται. Δεν εμπιστεύομαι κανένα πολιτικό κόμμα και κανένα πολιτικό.

Το κλείσιμο της ΕΡΤ δημιουργεί ένα πολύ κακό προηγούμενο. Μονομερώς κλείνεται μια πηγή ενημέρωσης μιας χώρας, μια πηγή που φυσικά είχε και μια εμβέλεια φτάνει σε μέρη που δεν έχουν άλλη ενημέρωση βεβαίως ο κόσμος ενημερώνεται και με άλλους τρόπους κακά τα ψέματα στην παραμεθόριο και σε απομακρυσμένες περιοχές δεν έχουν άλλη ενημέρωση. Σταματάει αυτή η φωνή ξαφνικά, αυτό δημιουργεί μια προϋπόθεση ότι μπορεί να κλείσει και να ξανανοίξει έτσι ξαφνικά. Με προβληματίζει πάρα πολύ γιατί δεν μου αρέσει σαν πολίτης να νιώθω ότι μπορώ να κάνω κάτι, βλέπω ότι οι πολίτες γενικώς βρισκόμαστε σε ένα αδιέξοδο υπάρχει ένα τοπίο που βράζει κοινωνικά και δεν ξέρω που θα μας βγάλει. Θυμίζει ολοκληρωτικά καθεστώτα όλο αυτό το πράγμα. Δεν ήξερα ότι ζουμε σε ένα ολοκληρωτικό καθεστώς. Είναι πολύ επικίνδυνο, σαφώς και πρέπει να γίνουν περικοπές στο δημόσιο, σαφώς και πρέπει όλοι να καταλάβουμε πως πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση της χώρας.

Σαφώς και υπήρχαν άνθρωποι στην ΕΡΤ αργόσχολοι αλλά σαφώς και υπήρχαν και άνθρωποι που είχαν δώσει την ψυχή τους σε αυτό το πράγμα. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα, υπάρχει ένας άνθρωπος στην ΕΡΤ, ο Νίκος Αιβαλής που υπηρετεί το ραδιόφωνο εδώ και 30 χρόνια. Με πίστη και αφοσίωση και μια ευγένεια απέναντι στο κοινό του. Κάποιος πρέπει να πάρει την ευθύνη να κρίνει ποιος είναι καλός και ποιος δεν είναι. Γιατί φοβούνται οι άνθρωποι την αξιολόγηση; Ενάμιση εκατομμύρια άνθρωποι από τον ιδιωτικό τομέα έχουν απολυθεί και δεν τολμάει κανένας να απολύσει έναν δημόσιο υπάλληλο. Υπάρχει υποκρισία. Δεν μπορεί να μείνει κάποιος σε μια θέση επειδή είναι καλός συνδικαλιστής ή επειδή είναι του κόμματος. Πρέπει να κριθεί βάση της απόδοσής του στη δουλειά του. Δεν παίρνει κανείς μια υπεύθυνη στάση να πει ότι θα ιδρύσω μια ανεξάρτητη αρχή η οποία θα κρίνει… αποτελούμενη από ανθρώπους που προέρχονται από αυτό το χώρο.

-Πιστεύετε ότι θα ακούγονται πια όλες οι φωνές στη δημόσια τηλεόραση. Μιλάμε πια όλο και πιο πολύ για κριτήρια ακροαματικότητας.

Ο ρόλος της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης δεν είναι η θεαματικότητα και η ακροαματικότητα. Πρέπει να είναι μια ανεξάρτητη πηγή ενημέρωσης, μια ανεξάρτητη πηγή διασκέδασης δεν μπορεί να θεωρούμε στόχο την ακροαματικότητα. Δεν μπορεί να είναι και συνέχεια ζημιογόνα, πρέπει να μπορεί να παράγει και παραγωγές. Δεν θα μπορούσαμε να βλέπουμε τις παραγωγές του Εξάντα σε άλλο κανάλι…

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ