Ζητά διάλογο και όχι βία ο Μόρσι

Ζητά διάλογο και όχι βία ο Μόρσι

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι τόνισε χθες ότι η πολιτική κρίση που πυροδοτήθηκε από την απόφασή του να διευρύνει τις εξουσίες του θα πρέπει να επιλυθεί με διάλογο και όχι με τη βία.

“Τέτοια οδυνηρά γεγονότα συμβαίνουν λόγω των πολιτικών διαφορών που θα έπρεπε να επιλύονται με διάλογο”, είπε ο Μόρσι σε τηλεοπτικό διάγγελμα του προς το έθνος, μετά τις διήμερες, αιματηρές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος εξέφρασε τη λύπη του για όσους σκοτώθηκαν -και από τις δύο πλευρές- κατά τη διάρκεια των ταραχών αυτών.

Προκειμένου να βρεθεί μια λύση ο Μόρσι κάλεσε την αντιπολίτευση σε εθνικό διάλογο το Σάββατο, 8 Δεκεμβρίου. Όπως είπε, στα θέματα προς συζήτηση θα περιληφθούν το μέλλον της Άνω Βουλής, ο εκλογικός νόμος και ο πολιτικός οδικός χάρτης.

Ο Μόρσι ζήτησε “πλήρη, εποικοδομητικό διάλογο με όλες τις προσωπικότητες και τους ηγέτες των κομμάτων, την επαναστατική νεολαία και τους ανώτατους εκπροσώπους της δικαιοσύνης” και κάλεσε όλες τις πλευρές να συμμετάσχουν στη συνάντηση που θα γίνει στο προεδρικό μέγαρο.

Ο Μόρσι είπε ότι το διάταγμα με το οποίο οι αποφάσεις του δεν μπορούσαν να προσβληθούν δικαστικά δεν στόχευε στο να σταματήσει τη λειτουργία της δικαιοσύνης και επανέλαβε ότι οι εξουσίες τις οποίες περιβλήθηκε αφορούν μόνο τα θέματα “εθνικής κυριαρχίας”. Ταυτόχρονα, έκανε ένα βήμα προς τα πίσω, αφού διευκρίνισε ότι δεν θα επιμείνει στο να μην μπορούν να αναθεωρηθούν οι αποφάσεις του από τα δικαστήρια της χώρας.

Σύμφωνα με τον Μοχάμεντ Μόρσι, οι διευρυμένες εξουσίες του θα ισχύουν μέχρι την ημέρα που θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα για την έγκριση του νέου συντάγματος και κατόπιν θα λήξουν, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα. Στην περίπτωση που το σχέδιο του απορριφθεί, τότε θα συγκαλέσει μια νέα συνέλευση για να συντάξει ένα νέο σύνταγμα.

Παρά τις ταραχές, διευκρίνισε ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί κανονικά όπως είναι προγραμματισμένο, στις 15 Δεκεμβρίου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ