Ζιλ Κεπέλ: Μια ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. θα διέλυε άμεσα την Ευρώπη

Στη Μαρία Δεναξά

Στη χειρότερη φάση της ιστορίας τους έχουν εισέλθει οι γαλλοτουρκικές σχέσεις, μετά τις υβριστικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την ψυχική υγεία του Εμανουέλ Μακρόν, με πραγματική αιτία το σχέδιο του Γάλλου Προέδρου για την πάταξη του «ισλαμικού αυτονομισμού» διά νόμου και όχι τόσο τα σατιρικά σκίτσα του Μωάμεθ από το περιοδικό «Charlie Hebdo». Φυσικά, κανείς δεν ξεχνά ότι τα σκίτσα έγιναν αφορμή για άλλη μια φρικιαστική δολοφονία: τον αποκεφαλισμό του καθηγητή Σαμουέλ Πατί από τζιχαντιστή, που η Τουρκία δυσκολεύτηκε να καταδικάσει.

Σύμφωνα με τον Ζιλ Κεπέλ, καθηγητή στο διάσημο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού, προβεβλημένο μελετητή του αραβικού κόσμου και έναν από τους βασικότερους συντελεστές του δημόσιου διαλόγου στη Γαλλία όσον αφορά το θέμα του ισλαμισμού, της τζιχάντ και της τρομοκρατίας, ο Ερντογάν έχει μια εξωτερική ατζέντα για τη Μέση Ανατολή και επιδιώκει να «ενθρονιστεί» ως ηγέτης του ριζοσπαστικού ισλαμισμού.

Σε ερώτηση για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. ο Ζιλ Κεπέλ απάντησε χαρακτηριστικά: “Πιστεύω πως µια ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. θα διέλυε άµεσα την Ευρώπη. Ηδη υπάρχει ένταση στις γαλλογερµανικές σχέσεις, γιατί η Μέρκελ έχει τροµοκρατηθεί από τον Ερντογάν, ο οποίος ελέγχει την ψήφο των χιλιάδων Τούρκων που ζουν στη Γερµανία και έχουν διπλή υπηκοότητα. Οι Τούρκοι της Γερµανίας ψηφίζουν σύµφωνα µε τη γραµµή που θα τους δώσει ο Ερντογάν. Επίσης, υπάρχει και το αέριο, από το οποίο εξαρτάται η Γερµανία. Οι Ιταλοί επίσης τους φοβούνται, γιατί, µαζί µε τη Γερµανία, έχουν βιοµηχανικά συµφέροντα στην Τουρκία, που είναι ισχυρότερα σε σχέση µε αυτά της Γαλλίας”.

Δείτε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ