Ζαπορίζια: Παγκόσμια ανησυχία για την ασφάλεια του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού στην Ευρώπη

Κλιμακώνεται η παγκόσμια ανησυχία για την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια, στην Ουκρανία, και η Ρωσία ζήτησε να συγκληθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας, ενώ οι ΗΠΑ την προειδοποιούν να σταματήσει τις πολεμικές επιχειρήσεις στην περιοχή του σταθμού.

Η Ρωσία ζήτησε σήμερα να συγκληθεί αύριο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, όπως μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA, επικαλούμενο τον αναπληρωτή Πρέσβη της Ρωσίας στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολιάνσκι.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια που ανήκει στην Ουκρανία και είναι ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός στην Ευρώπη κατελήφθη τον Μάρτιο από τα ρωσικά στρατεύματα. Ο σταθμός βρίσκεται κοντά στο μέτωπο του πολέμου και βρέθηκε στο στόχαστρο δεκάδων βομβαρδισμών τις προηγούμενες εβδομάδες, αυξάνοντας τους φόβους για μια πυρηνική καταστροφή. Τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία κατηγορούν η μία την άλλη για τους βομβαρδισμούς στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού.

Στη Μόσχα, η Βουλή ο ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει ειδική συνεδρίαση την Πέμπτη για να συζητήσει την κατάσταση γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην ανατολική Ουκρανία και την ασφάλεια του σταθμού. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η συνεδρίαση του Συμβουλίου της Κρατικής Δούμας (κάτω βουλή) θα πραγματοποιηθεί στις 25 Αυγούστου. Ο Σεργκέι Μιρόνοφ, αρχηγός του κόμματος «Δίκαιη Ρωσία» στην Βουλή, το οποίο πρόσκειται στον Πούτιν, δήλωσε ότι η Βουλή, θα εγκρίνει μια «σκληρή ανακοίνωση» για τις ενέργειες του Κιέβου σε σχέση με τον σταθμό και κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη και άλλους διεθνείς οργανισμούς να παρέμβουν.

Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο ότι πραγματοποιεί βομβαρδισμούς στην περιοχή του σταθμού, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, αλλά ο οποίος ακόμη λειτουργεί με ουκρανικό προσωπικό. Το Κίεβο απορρίπτει τους ισχυρισμούς περί βομβαρδισμών του σταθμού και λέει ότι η Ρωσία σχεδιάζει μια «πρόκληση» εκεί, για να δικαιολογήσει περαιτέρω την επιθετική της δράση.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας απείλησε την περασμένη εβδομάδα ότι θα μπορούσε να κλείσει τον πυρηνικό σταθμό εάν συνεχιστούν οι βομβαρδισμοί.
Στην Ουάσινγκτον, οι ΗΠΑ προειδοποίησαν τον Ρώσο πρέσβη Ανατόλι Αντόνοφ κατά της κλιμάκωσης του πολέμου που διεξάγει η Μόσχα στην Ουκρανία και ζήτησαν από τη Ρωσία να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ζαπορίζια, δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ