Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των υγειονομικών και στη Γαλλία – Τι ανακοίνωσε ο Μακρόν

Τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά του κορονοϊού για το υγειονομικό προσωπικό ανακοίνωσε σε διάγγελμά του το βράδυ της Δευτέρας ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν. Ταυτόχρονα όσοι θέλουν να πάνε σε κινηματογράφο ή να επιβιβαστούν σε τρένα και σε άλλα μέσα μεταφοράς, θα πρέπει να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικού τεστ.

Παρουσιάζοντας τα μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας, ο Μακρόν είπε ότι τα εμβόλια δεν θα είναι υποχρεωτικά για όλους τους πολίτες, όμως ταυτόχρονα προέτρεψε όλους τους Γάλλους να εμβολιαστούν. «Πρέπει να εργαστούμε για τον εμβολιασμό όλων των Γάλλων, είναι ο μοναδικός τρόπος για να ανακτήσουμε μια φυσιολογική ζωή» είπε ο Γάλλος πρόεδρος και πρόσθεσε, αναφερόμενος στην πιο μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα: «Έχει ξεκινήσει ένας καινούριος αγώνας με τον χρόνο».

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά όλους τους εργαζόμενους σε νοσηλευτικά ιδρύματα, είτε πρόκειται για το υγειονομικό, είτε για το βοηθητικό προσωπικό. Επίσης, υποχρεωτικά θα εμβολιαστούν όσοι έρχονται σε επαφή με ευπαθή άτομα. «Θα έχουν διορία μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου για να εμβολιαστούν» είπε ο Μακρόν, προειδοποιώντας ότι μετά την ημερομηνία αυτήν θα τους επιβληθούν κυρώσεις.

Το υγειονομικό πιστοποιητικό θα τεθεί σε ισχύ από τον Αύγουστο και με αυτό θα εξασφαλίζεται η είσοδος σε εστιατόρια, καφετέριες και ορισμένα μέσα μεταφοράς, με στόχο να πειστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι να εμβολιαστούν. «Θα εφαρμόζεται σε καφετέριες, εστιατόρια, εμπορικά κέντρα, αλλά επίσης και στα νοσοκομεία, τους οίκους ευγηρίας, τα ιατροκοινωνικά ιδρύματα, όπως και στα αεροπλάνα, τα τρένα και τα λεωφορεία μεγάλων αποστάσεων. Μόνο οι εμβολιασμένοι και όσοι έχουν αρνητικό τεστ, θα διαθέτουν πρόσβαση σε αυτούς τους χώρους», τόνισε ο Μακρόν.

Το πιστοποιητικό αυτό θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από την επόμενη εβδομάδα σε χώρους αναψυχής και πολιτισμού, όπως στους κινηματογράφους και τα θέατρα. «Θα επεκτείνουμε το πιστοποιητικό όσο το δυνατόν περισσότερο για να ωθήσουμε όσο περισσότερους γίνεται να εμβολιαστούν», είπε ακόμη ο Γάλλος πρόεδρος.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ