Υφαντής στον Realfm: Ο Ερντογάν θα αντιδράσει οργισμένα εάν ακυρωθεί η επίσκεψη στις ΗΠΑ – Πώς θα επηρεαστούν οι σχέσεις με την Ελλάδα

Για «τεράστιο πλήγμα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις» σε περίπτωση που ακυρωθεί η επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ και η συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν έκανε λόγο ο Κώστας Υφαντής στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο υποστήριξε ότι «αν ακυρωθεί η επίσκεψη, είναι σίγουρο ότι ο Ερντογάν θα αντιδράσει οργισμένα, τουλάχιστον στο εσωτερικό».

Όπως είπε ο κ. Υφαντής, «αυτή τη στιγμή όλα τα ζητήματα της περιοχής και αυτά που αφορούν στην Τουρκία είναι αποσυνδεδεμένα από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αυτό έχει διευκολύνει ώστε να διατηρηθεί η ηρεμία στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο. Δεν ξέρουμε αν η Τουρκία θα επιδιώξει μια μετωπική αντιπαράθεση και αν θα ξανανοίξει όλα τα μέτωπα που προσπαθεί να διαχειριστεί ή να κλείσει τον τελευταίο χρόνο».

Ο κ. Υφαντής πρόσθεσε ότι «πέρα από την ιδεολογική του αφοσίωση στους Παλαιστίνιους, στους Μουσουλμάνους, ο Ερντογάν είναι υποχρεωμένος να δείξει προς τα δεξιά του ότι πέρα από τα λόγια και τις σκληρές καταδίκες του Ισραήλ μπορεί να κάνει και κάτι.  Μέσα σε λίγες ημέρες κήρυξε έναν εμπορικό πόλεμο εναντίον του Ισραήλ και αγκαλιάζεται με τον ηγέτη της Χαμάς. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από τις ΗΠΑ».

Σε ερώτηση κατά πόσο αυτό επηρεάζει την Ελλάδα, ο κ. Υφαντής απάντησε ότι «όσο η Τουρκία απομονώνεται από την Δύση και το ρήγμα με τις ΗΠΑ βαθαίνει, υπάρχει το σενάριο αυτό το ρήγμα να εμφανιστεί και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Για λόγους τακτικής αυτή τη στιγμή δεν διαφαίνεται κάτι τέτοιο».

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ