Υφαντής στον Realfm 97,8: Η προοπτική του πολέμου εξαρτάται από το πότε το Ισραήλ θα θεωρήσει ότι έχει επιτύχει τους στόχους του

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστας Υφαντής, δήλωσε στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου πως «η προοπτική του πολέμου εξαρτάται από το πότε το Ισραήλ θα θεωρήσει ότι έχει επιτύχει το μεγαλύτερο ποσοστό από τους στρατηγικούς στόχους, που είναι η εξουδετέρωση της Χαμάς και η εκκαθάριση μιας περιοχής από την απειλή. Δεν είμαι αισιόδοξος».

«Στον βαθμό που επικρατεί ένας στρατηγικός ορθολογισμός, δεν θα εμπλακεί κανένας άλλος. Κανένας δεν θέλει να εμπλακεί, δεν έχει συμφέρον να εμπλακεί. Εκτός από το Ιράν και αυτό στον βαθμό που θα έβλεπε μια ευκαιρία για να επιτεθεί στο Ισραήλ και να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς τους» πρόσθεσε.

«Δεν είμαι αισιόδοξος ότι η διεθνής κοινότητα έχει την βούληση αλλά ούτε την ικανότητα. Χωρίς τις ΗΠΑ δεν μπορεί να γίνει τίποτα όσο διαρκεί ο πόλεμος αλλά ακόμα και μετά» σημείωσε.

«Για τον Ερντογάν η Ελλάδα δεν είναι παρά ένα κακομαθημένο παιδί της Δύσης. Είναι άλλες οι προτεραιότητες στην Άγκυρα που αυτή τη στιγμή προκρίνουν τη συνέχιση και τη διατήρηση της προσέγγισης. Έχει να κάνει με το ότι η Τουρκία δεν θα ήθελε κι άλλο μέτωπο, υπάρχει και το ζήτημα ότι δεν θέλει να αφυπνίσει εκ νέου το ελληνοαμερικανικό λόμπι σε μια κρίσιμη περίοδο που οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ είναι “στον πάγο”» σχολίασε για την στάση του Τούρκου Προέδρου.

 

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ