Υεμένη: Δύο νεκροί και έξι τραυματίες στο ελληνόκτητο πλοίο από την επίθεση των Χούθι

Τουλάχιστον δύο ναυτικοί σκοτώθηκαν από την επίθεση των ανταρτών Χούθι της Υεμένης στο φορτηγό πλοίο True Confidence, στον Κόλπο του Άντεν,  στην Υεμένη, όπως ανέφερε το πλήρωμά του και επιβεβαίωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Οι δύο ναυτικοί είναι τα πρώτα θύματα, αφού οι Χούθι ξεκίνησαν τις επιθέσεις τους εναντίον πλοίων στην περιοχή αυτήν, τον περασμένο Νοέμβριο, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους της Γάζας.

Άλλοι έξι ναυτικοί τραυματίστηκαν. Το πλήρωμα εγκατέλειψε το σκάφος, σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο. Στο πλοίο επέβαιναν συνολικά 23 άτομα, 20 ναυτικοί και τρεις ένοπλοι φρουροί. Οι 15 από αυτούς κατάγονταν από τις Φιλιππίνες, τέσσερις από το Βιετνάμ, δύο από τη Σρι Λάνκα, ένας από την Ινδία και ένας από το Νεπάλ.

Λίγο νωρίτερα οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη, αναφέροντας ότι έπληξαν το True Confidence με πυραύλους, με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά. «Η επιχείρηση έγινε αφού το πλήρωμα αγνόησε τα προειδοποιητικά μηνύματα από τις ναυτικές δυνάμεις της Υεμένης» ανέφερε ο εκπρόσωπος των Χούθι, ο Γιαχία Σαρέα, σε ομιλία του στην τηλεόραση.

Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε πριν από λίγο ότι «οι Έλληνες διαχειριστές του True Confidence δήλωσαν ότι το πλοίο χτυπήθηκε περίπου 50 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του λιμανιού της Υεμένης, του Άντεν, κι έκτοτε παρασύρεται φλεγόμενο. Είπαν ότι δεν υπήρχαν πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του 20μελούς πληρώματος και των τριών ένοπλων φρουρών που επέβαιναν στο πλοίο. Το πλήρωμα αποτελείται από 15 Φιλιππινέζους, τέσσερις Βιετναμέζους, δύο Σριλανκέζοι, έναν Ινδό και έναν υπήκοο του Νεπάλ.» Το πρακτορείο δεν εξηγεί την διαφορά που προκύπτει στην άθροιση των μελών του πληρώματος.

Ένας αξιωματούχος της αμερικανικής άμυνας δήλωσε ότι εθεάθη καπνός να βγαίνει από το True Confidence. Ο αξιωματούχος, ο οποίος επίσης δεν θέλησε να κατονομαστεί, δήλωσε στο Reuters ότι μια σωστική λέμβος είχε παρατηρηθεί στο νερό κοντά στο πλοίο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ