Χάπι μπορεί να σε… κάνει πιανίστα

Χάπι μπορεί να σε… κάνει πιανίστα

Την ικανότητα να αναγνωρίζει ένας ενήλικος μία προς μία τις νότες που ακούει, αλλά και να μαθαίνει ξένες γλώσσες, προσφέρει φάρμακο κατά της επιληψίας.

Ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ ανακάλυψε ότι το συγκεκριμένο φάρμακο μετατρέπει τον εγκέφαλο των ενηλίκων σε «σφουγγάρι» μάθησης. Ο ερευνητής Τακάο Χενς ξεκίνησε την έρευνά του θέλοντας να διαπιστώσει αν είναι πιθανό ο εγκέφαλος του ενηλίκου να ανακτήσει το νεανικό «σφρίγος» του και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το κλειδί σε αυτή την προσπάθεια είναι το βαλπροϊκό οξύ. Συνήθως αποτελεί το βασικό συστατικό φαρμάκων που αντιμετωπίζουν νευρολογικές διαταραχές, όπως οι επιληπτικές κρίσεις αλλά και τα σκαμπανεβάσματα της διάθεσης. Ο Χενς, ωστόσο, υποστηρίζει ότι η ουσία αυτή αποκαθιστά την πλαστικότητα του εγκεφάλου στους ενηλίκους.

Σε πείραμά του χρησιμοποίησε το βαλπροϊκό οξύ για να προκαλέσει σε ομάδα ενήλικων ανδρών ηλικίας από 18 έως 27 ετών, την ικανότητα να ξεχωρίζουν τις νότες ακουστικά. Αφού τους χορηγήθηκε το φάρμακο, τους ζητήθηκε να κάνουν διάφορες ασκήσεις διαδικτυακά για να εκπαιδεύουν το αυτί τους και έπειτα από δύο εβδομάδες ελέγχθηκε η ικανότητά τους να ξεχωρίζουν νότες.

Το αποτέλεσμα ήταν πρωτοφανές. «Είναι αξιοσημείωτο, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν προηγούμενα στοιχεία για ενηλίκους που κατάφεραν να αποκτήσουν μουσικό αυτί» δηλώνει χαρακτηριστικά ο Χενς.

 

 

Πηγή: ESPRESSO

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ