WSJ: Οι υπό συνταξιοδότηση πολιτικοί κάνουν προβληματικό το ελληνικό χρέος

Το δημοσίευμα, φιλοξενεί απόψεις του Βρετανού οικονομολόγου Φιλίπ Ρεγκρέν, ο οποίος από τον Φεβρουάριο του 2011 έως τον Φεβρουάριο του 2014 διετέλεσε επικεφαλής των οικονομικών συμβούλων του πρώην Προέδρου της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Ο Λεγκρέν υποστηρίζει πως οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης δεν είναι διατεθειμένες να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του ελληνικού χρέους, αλλά απλά μεταθέτουν τη λήψη των απαραίτητων αποφάσεων, έως ότου οι επικεφαλής των φορέων χάραξης πολιτικής που εμπλέκονται σήμερα στην υπόθεση, συνταξιοδοτηθούν και απεμπλακούν από το ζήτημα.

H WSJ αναφέρεται στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για ελάφρυνση του χρέους και εστιάζει σε δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι δεν υπάρχει λογικός άνθρωπος σε όλη την Ευρώπη που να θεωρεί σοβαρά ότι το χρέος στην Ελλάδα είναι βιώσιμο και πρέπει να αποπληρωθεί στο ακέραιο.

Ταυτόχρονα, εστιάζει στη θέση εκείνων που υποστηρίζουν ότι το ελληνικό χρέος δεν πρέπει να εξετάζεται ως ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά ως προς το κόστος εξυπηρέτησής του και τους τόκους που πρέπει να καταβάλει ετησίως η χώρα. Στη βάση αυτή αναφέρεται σε δηλώσεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ ότι η μεγάλη μείωση των πληρωμών για τους τόκους του ελληνικού χρέους και η επέκταση των αποπληρωμών έως το 2054 ισοδυναμούν οικονομικά με κούρεμα.

Διαβάστε τη συνέχεια στο enikonomia.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ