WSJ: Λύση μόνο με μεγάλη διαπραγμάτευση και μείωση του χρέους

Ο μόνος τρόπος διεξόδου από το αδιέξοδο των συζητήσεων της Ελλάδας με τους θεσμούς θα είναι πιθανότατα μία μεγάλη διαπραγμάτευση, σημειώνει σε δημοσίευμά του στην Wall Street Journal ο Σάιμον Νίξον. Παράλληλα, προσθέτει ότι στο πλαίσιο αυτό η Αθήνα θα συμφωνήσει στις μεταρρυθμίσεις που ζητά το ΔΝΤ με αντάλλαγμα χαμηλότερους στόχους για το δημοσιονομικό πλεόνασμα και τη δέσμευση των χωρών της Ευρωζώνης ότι θα προσφέρουν βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση και μακροπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους, η οποία είναι αναγκαία για να ικανοποιηθεί η απαίτηση του ΔΝΤ να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Το ερώτημα είναι, σημειώνει ο Νίξον, αν αυτή η μεγάλη διαπραγμάτευση μπορεί να επιτευχθεί έγκαιρα, ώστε η Ελλάδα να λάβει τη χρηματοδότηση που χρειάζεται για να αποφύγει μία χρεοκοπία από ατύχημα.

Ο Νίξον τονίζει τις διαφορές που υπάρχουν στο στρατόπεδο των πιστωτών της Ελλάδας σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να προβλέπει η συμφωνία. Σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ή τουλάχιστον ορισμένοι αξιωματούχοι της, συμφωνούν με τη θέση της Ελλάδας ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, όπως αυτή που ζητά το ΔΝΤ (σ.σ.: που επιμένει στη μείωση των συντάξεων), θα αποδειχθεί πιθανότατα υφεσιακή και έτσι θα βαθύνει τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας.

 

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Πολ Μέισον: Η Ελλάδα είναι μια κουκίδα της γης που πρέπει να σωθεί;

La Tribune: Μάθημα στρατηγικής για τους Ευρωπαίους η σθεναρή αντίσταση Τσίπρα

Ο Τσίπρας στη Le Monde: Δεν οφείλεται σε μας η μη επίτευξη συμφωνίας

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ