Βρυξέλλες: Αποδίδει το μέτρο της μείωσης του ορίου ταχύτητας στα 30χλμ/ώρα; – Τι έδειξε νέα έρευνα

Σημαντικά έχει μειωθεί η μέση ταχύτητα των αυτοκινήτων στις Βρυξέλλες μετά το γενικό όριο ταχύτητας των 30 χλμ/ώρα, το οποίο καθιερώθηκε στο κέντρο της πόλης τον Ιανουάριο του 2021. Τα δεδομένα αυτά παραμένουν μέχρι και σήμερα, υποδηλώνοντας ότι το μέτρο αποδίδει και έχει θετικό αντίκτυπο στους πολίτες της πόλης.

Σύμφωνα με τις αρχές της Βρυξελλών, η ανάλυση των μετρήσεων ταχύτητας σε 80 τοποθεσίες, έδειξαν μια ορατή και σταθερή μείωση της μέσης ταχύτητας των αυτοκινήτων σε όλους τους δρόμους της πόλης. Μάλιστα η ταχύτητα των οχημάτων μειώθηκε ακόμη και στους δρόμους όπου το όριο παρέμεινε στα 50χλμ/ώρα.

Από τα αποτελέσματα της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε, οι χρόνοι ταξιδιού δεν έχουν αυξηθεί σε σύγκριση με την προ-Covid περίοδο. Επίσης, παρατηρείται συνεχής πτωτική τάση στον αριθμό των πεζών που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σοβαρά από την στιγμή που εφαρμόστηκε το μέτρο. Τα στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο του 2022 είναι τα χαμηλότερα που έχουν παρατηρηθεί στις Βρυξέλλες από το 2004, δείχνοντας την αποδοτικότητα του μέτρου.

Αυτοκίνητα Κίνηση

Παλαιότερη έρευνα είχε δείξει ότι με την μείωση του ορίου ταχύτητας αναβαθμίζεται παράλληλα η ποιότητα της ζωής των κατοίκων, ενώ παράλληλα μειώνεται σημαντικά ο θόρυβος. Αντίθετα οι χρόνοι των ταξιδιών παραμένουν οι ίδιοι, ενώ το μέτρο βοηθάει στην αύξηση του ποσοστού των πολιτών που χρησιμοποιούν ποδήλατο.

Επίσης τα στοιχεία δείχνουν ότι αυξάνονται οι χρήστες ηλεκτρικών δικίκλων, όπως συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, παράλληλα αυξήθηκε και ο αριθμός των ατυχημάτων που αφορούν χρήστες ηλεκτρονικών σκούτερ και, σε μικρότερο βαθμό, μεταξύ ποδηλατών. Σημειώνεται ότι αυτές οι ομάδες έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Τα θετικά αποτελέσματα της μείωσης του ορίου ταχύτητας αναμένεται να ακολουθήσει και το Άμστερνταμ. Οι αρχές της πόλης ανακοίνωσαν ότι θα αλλάξουν στους περισσότερους δρόμους το όριο ταχύτητας, μειώνοντάς το στα 30 χλμ/ώρα μέχρι το τέλος του 2023.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ