Βρήκαν οβίδα κάτω από τη στέγη του δημαρχείου

Βρήκαν οβίδα κάτω από τη στέγη του δημαρχείου

 

Mία οβίδα σοβιετικής κατασκευής, που χρονολογείται από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ανακάλυψαν κι εξουδετέρωσαν οι ουγγρικές αρχές κάτω από τη στέγη του δημαρχιακού Μεγάρου της Βουδαπέστης, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας.

Περίπου χίλιοι άνθρωποι -προσωπικό της δημαρχίας, κάτοικοι γειτονικών κτιρίων και τουρίστες-απομακρύνθηκαν από την περίμετρο του Μεγάρου για περίπου δύο ώρες, όσο δηλαδή κράτησε η επιχείρηση για την εξουδετέρωση και την απομάκρυνση του εκρηκτικού μηχανισμού της οβίδας.

«Τα σοβιετικά εκρηκτικά εντοπίσθηκαν κατά τη διάρκεια εργασιών ανακαίνισης», επισήμανε εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΜΤΙ.

Η οβίδα, εάν είχε εκραγεί, θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιές σε απόσταση ως και 200 μ. από το δημαρχιακό μέγαρο, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της ουγγρικής πρωτεύουσας, πρόσθεσε το υπουργείο.

Η Ουγγαρία, που υπήρξε σύμμαχος του Άξονα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, είχε βομβαρδιστεί ανηλεώς από τις αμερικανικές, βρετανικές και σοβιετικές δυνάμεις κατά τους τελευταίους μήνες της σύρραξης κι έκτοτε ανακαλύπτονται τακτικά —ιδίως στη διάρκεια οικοδομικών εργασιών— βόμβες και οβίδες που δεν είχαν εκραγεί.

Χθες, μία οβίδα γερμανικής κατασκευής βάρους 70 κιλών εντοπίσθηκε κοντά στο Βασιλικό Παλάτι στη Βούδα, ενώ τον περασμένο Οκτώβριο μία αμερικανική βόμβα 500 κιλών είχε βρεθεί στον Δούναβη, βόρεια της πρωτεύουσας.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ