Βρετανία: Οι 4+1 υποψήφιοι διάδοχοι της Λιζ Τρας

Η διαδοχολογία άρχισε αμέσως στη Βρετανία, μετά την ανακοίνωση της Λιζ Τρας ότι παραιτείται και ότι θα μείνει στην Ντάουνινγκ Στρητ μέχρι να εκλεγεί, την άλλη εβδομάδα, νέος αρχηγός των Τόρυδων, με τη μεγάλη έκπληξη να είναι η επανεμφάνιση του Μπόρις Τζόνσον.

Σύμφωνα με το Bloomberg, αυτός που έχει πάρει ήδη τη θέση της έστω και ανεπίσημα είναι ο Τζέρεμι Χαντ, ο οποίος στην πράξη εκτελούσε τα πάντα, ειδικά τις τελευταίες ημέρες, που Τρας δεν ήταν σε θέση να διαχειριστεί την εναντίον της κατάσταση.

Το πρόσωπο της κυβέρνησης σήμερα

Ο Χαντ αποτελεί πλέον και το δημόσιο πρόσωπο της κυβέρνησης, ενεργώντας ταυτόχρονα και ως εκπρόσωπός της στο κοινοβούλιο και στα ΜΜΕ, γράφει το Bloomberg και συμπληρώνει ότι αυτός βασικά παίρνει τις αποφάσεις.  Ο Τζέρεμι Χαντ μπήκε για πρώτη φορά στην κυβέρνηση το 2010, ως υπουργός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Επίσης είναι ο μακροβιότερος υπουργός Υγείας (2012-2018) της χώρας, ενώ χρημάτισε για λίγο και ως Υπουργός Εξωτερικών (2018-19), πριν ο Μπόρις Τζόνσον τον αποπέμψει από την κυβέρνηση.
Φέρεται να είναι αρκετά υπομονετικός, αλλά και πολύ σκληρός για να πεθάνει, μετά την έντονη εκ μέρους του υποστήριξη της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 2016 στο δημοψήφισμα. Επίσης είναι ο άνθρωπος που αντιμετώπισε το κατώτερο ιατρικό προσωπικό του βρετανικού ΕΣΥ στον αγώνα που έδωσε αυτό ζητώντας υψηλότερες αμοιβές και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, της Mirror και του BBC, όμως, ο Τζέρεμι Χαντ δεν θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία των Τόρις.

Ωστόσο στη νέα κούρσα που έχει αρχίσει στη Βρετανία για τον επόμενο πρωθυπουργό της χώρας, ο Χαντ δεν τρέχει μόνος του. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ θεωρείται το μεγάλο φαβορί στα γραφεία στοιχημάτων, ενώ η πρώην υπουργός Πένι Μόρνταντ αν και ακούγεται στα πηγαδάκια των Τόρυδων, φαίνεται να είναι η εκλεκτή του κόμματος για να ηγηθεί.

Ο Σουνάκ

Οι υποστηρικτές του πρώην υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας, Ρίσι Σουνάκ, ένωσαν τις δυνάμεις τους με στόχο την απομάκρυνση της Τρας από την ηγεσία του κόμματος και κατά συνέπεια από την πρωθυπουργία και τα κατάφεραν. Ο Σουνάκ, πρώην υπουργός Οικονομικών, είναι ο πλουσιότερος πολιτικός στη βρετανική βουλή, παντρεμένος με την ζάμπλουτη Αξάτα Μέρθι. Πολλοί μάλιστα υποστηρίζουν η Αξάτα διαθέτει μεγαλύτερη περιουσία από αυτή της Βασίλισσας Ελισάβετ.
Ιδεολογικός οπαδός  της Θάτσερ, έχει πολύ καλό επικοινωνιακό επιτελείο και διαδίδει όπου βρεθεί κι όπου σταθεί ότι μπορεί βελτιώσει τα οικονομικά των συμπολιτών του. Ήταν ο βασικός αντίπαλος της Τρας στη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον και το γεγονός ότι έχασε, μπορεί να είναι ο λόγος που τώρα διατυμπανίζει ότι αυτός μπορεί να βελτιώσει την οικονομική κατάσταση. Στη δημοσκόπηση της YouGov έρχεται δεύτερος με 23%.

Η Πένι Μόρνταντ

Είναι η μοναδική γυναίκα που φλερτάρει με την ηγεσία των Τόρις, τουλάχιστον ως τώρα. Είναι επίσης η πρώτη γυναίκα στα βρετανικά χρονικά που έχει διατελέσει υπουργός Άμυνας, επί πρωθυπουργίας Τερέζα Μέι. Η Μόρνταντ, είναι η αγαπημένη της κομματικής βάσης, ωστόσο, θεωρείται πολιτικά άπειρη. Κανείς δε θα ξεχάσει την εμφάνισή της με μαγιό σε τηλεοπτικό σόου, στο οποίο έκανε καταδύσεις. Είναι φιλόζωη με προτίμηση στις γάτες. Έχει παντρευτεί δύο φορές. Ήταν και αυτή με τους οπαδούς του Brexit.

Ο Ουάλας

Ο υπουργός Άμυνας θεωρείται το «βαρύ πυροβολικό» των Τόρυδων. Είναι ο μοναδικός από την κυβέρνηση Τζόνσον που παρέμεινε στο πόστο του, όταν ανέλαβε η Τρας την πρωθυπουργία. Η εφημερίδα «Daily Mail», λέει πως είναι σκληρό καρύδι και τον θεωρεί ιδανικό διάδοχο της Τρας. Ωστόσο η δημοσκόπηση της YouGov του δίνει μόνο 10%.
Είναι 52 ετών και τους τελευταίους μήνες η δημοτικότητά του ανέβηκε, λόγω των χειρισμών του στην εισβοιλή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ