Βρετανία: Ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε την αποπομπή του από την κυβέρνηση – Ο αντικαταστάτης του

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Κουάζι Κουάρτενγκ επιβεβαίωσε σήμερα ότι αποπέμφθηκε από την πρωθυπουργό Λις Τρας και έγινε ο τρίτος υπουργός Οικονομικών που αποχωρεί από την κυβέρνηση φέτος.

«Μου ζητήσατε να κάνω στην άκρη ως υπουργός σας των Οικονομικών. Δέχθηκα», έγραψε ο Κουάρτενγκ σε μια επιστολή προς την Τρας, την οποία δημοσιοποίησε στο Twitter.


Η απομάκρυνσή του έρχεται μετά τις πληροφορίες μέσων ενημέρωσης σύμφωνα με τις οποίες αποπέμφθηκε πριν από μια συνέντευξη Τύπου της Τρας όπου αναμένεται να καταργήσει τμήματα του οικονομικού πακέτου της κυβέρνησης στην προσπάθεια να επιβιώσει από την πολιτική αναταραχή και την αναταραχή στις αγορές που καθηλώνουν τη χώρα.

“Είναι σημαντικό τώρα να προχωρήσουμε μπροστά για να υπογραμμίσουμε τη δέσμευση της κυβέρνησης στη δημοσιονομική πειθαρχία. Το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Σχέδιο είναι κρίσιμης σημασίας για αυτό τον σκοπό, και ανυπομονώ να υποστηρίξω εσάς και τον διάδοχό μου προκειμένου να το επιτύχουμε από τα πίσω έδρανα”, του κοινοβουλίου, είπε ο Κουάρτενγκ.

Η απάντηση της Τρας

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας δήλωσε σήμερα πως ο Κουάζι Κουάρτενγκ έθεσε πρώτο το εθνικό συμφέρον παραιτούμενος από υπουργός Οικονομικών έπειτα από λιγότερο από έξι εβδομάδες στον θώκο.

«Εκτιμώ βαθιά την απόφαση που λάβατε σήμερα. Θέσατε πρώτο το εθνικό συμφέρον», ανέφερε η Τρας σε μια επιστολή προς τον Κουάρτενγκ. «Γνωρίζω ότι θα συνεχίσετε να υποστηρίζετε την αποστολή που μοιραζόμαστε για χαμηλή φορολογία, υψηλούς μισθούς, οικονομία μεγάλης ανάπτυξης», ανέφερε στην επιστολή της προς τον Κουάρτενγκ.

Το χρονικό

Το πρωί έγινε γνωστό ότι ο Κουάρτενγκ επιστρέφει σήμερα, μία ημέρα νωρίτερα, στο Λονδίνο από την Ουάσινγκτον. Παράλληλα, η εφημερίδα Times έγραψε ότι η πρωθυπουργός Λιζ Τρας επρόκειτο να αποπέμψει τον υπουργό Οικονομικών και να καταργήσει τμήματα του πακέτου δημοσιονομικών μέτρων που παρουσιάστηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου και προβλέπει μαζικές ενισχύσεις για τους λογαριασμούς ενέργειας και γενναίες μειώσεις φόρων, σε μια προσπάθεια να αντέξει τις πολιτικές πιέσεις και τις πιέσεις της αγοράς και να διατηρήσει την θέση της πρωθυπουργού. Η Ντάουνινγκ Στριτ επιβεβαίωσε ότι η Τρας, η οποία βρίσκεται στην εξουσία μόλις 37 ημέρες, θα δώσει αργότερα σήμερα συνέντευξη Τύπου.

Ο Κουάρτενγκ γίνεται ο υπουργός Οικονομικών με τη δεύτερη μικρότερη θητεία που έχει καταγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Iain Macleod, πέθανε από καρδιακή προσβολή 30 ημέρες αφότου ανέλαβε το υπουργείο το 1970.

Από το 2019, το Ηνωμένο Βασίλειο είχε τέσσερις καγκελάριους – υπουργούς οικονομικών , συμπεριλαμβανομένου του Nadhim Zahawi που υπηρέτησε την τρίτη πιο σύντομη θητεία με 63 ημέρες κατά τη διάρκεια ενός βραχύβιου ανασχηματισμού υπό τον Μπόρις Τζόνσον και του Sajid Javid που υπηρέτησε 204 ημέρες – την τέταρτη μικρότερη θητεία από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ ορίσθηκε νέος υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου μετά τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του Κουάζι Κουάρτενγκ εν μέσω οικονομικής και πολιτικής κρίσης, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Πρώην υπουργός Εξωτερικών και Υγείας, ο Τζέρεμι Χαντ, 55 ετών, υπήρξε υποψήφιος για την διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον στην ηγεσία των Τόρις και την πρωθυπουργία, πριν προσχωρήσει στο στρατόπεδο του Ρίσι Σουνάκ στην αναμέτρησή του με την σημερινή πρωθυπουργό Λιζ Τρας.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ