Βρετανία: «Να δεχτούμε ότι είμαστε φτωχότεροι» – Η προειδοποίηση κορυφαίου οικονομολόγου

Στη Βρετανία πρέπει να γίνει αποδεκτό ότι η χώρα είναι φτωχότερη (άρα και οι Βρετανοί) και να σταματήσει η προσπάθεια μετακύλισης των επιπτώσεων του πληθωρισμού από τις επιχειρήσεις στους εργαζόμενους, γιατί αυτό ενδέχεται να κάνει τον πληθωρισμό ακόμη πιο επίμονο, προειδοποίησε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας Χιου Πιλ.

Ο Πιλ, μιλώντας σε podcast της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κολούμπια, ουσιαστικά κάλεσε τους Βρετανούς να αποδεχτούν ότι πλέον είναι φτωχότεροι. «Αυτό που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι η απροθυμία να αποδεχτούμε ότι ναι, όλοι είμαστε χειρότερα. Όλοι όμως πρέπει να αναλάβουμε το μερίδιο που μας αναλογεί», είπε χαρακτηριστικά ο Πιλ και συνέχισε: «Το να προσπαθήσουμε να μετακυλήσουμε αυτό το κόστος σε κάποιον από τους συμπατριώτες μας και να πούμε θα είμαστε εντάξει, αλλά οι άλλοι θα πρέπει να αναλάβουν το μερίδιό μας (…) είναι κάτι που δημιουργεί πληθωρισμό», συμπλήρωσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Βρετανία, από τον Φεβρουάριο του 2022 έχει ανοίξει η συζήτηση για τον φαύλο κύκλο της αύξησης των τιμών και των μισθών, καθώς οι αυξήσεις των προϊόντων εξανεμίζουν τους μισθούς, η αύξηση των οποίων παραμένει κεντρικό ζήτημα των εργαζομένων, αλλά ταυτοχρόνως κινδυνεύει να τροφοδοτεί και τον πληθωρισμό.
Ο Πιλ αναφέρθηκε και στο ζήτημα του πληθωρισμού, που τροφοδότησε την ακρίβεια τους τελευταίους 18 μήνες. Είπε για τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα την περίοδο της πανδημίας και τα κυβερνητικά προγράμματα στήριξης των νοικοκυριών που ενίσχυαν τη ζήτηση, μέχρι τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την επακόλουθη άνοδο στις ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας. Ακολούθησαν, είπε, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες και το ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών που ανέβασαν τις τιμές των τροφίμων.

Σύμφωνα, όμως, με τον Πιλ, είναι «φυσικό» ότι θα άλλαζε η συμπεριφορά των διαμορφωτών τιμών και μισθών στις οικονομίες απέναντι στην αύξηση του κόστους διαβίωσης, με τους εργαζόμενους να ζητούν υψηλότερους μισθούς και τις επιχειρήσεις να ανεβάζουν τις τιμές. Αλλά, όπως είπε «αυτή η διαδικασία είναι τελικά αυτοκαταστροφική». Ο Πιλ εξήγησε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, που είναι καθαρός εισαγωγέας φυσικού αερίου, αντιμετώπισε μια κατάσταση στην οποία τα αγαθά που αγοράζει από τον υπόλοιπο κόσμο έχουν ανατιμηθεί πολύ σε σχέση με αυτά που πουλά στον υπόλοιπο κόσμο και είναι κυρίως υπηρεσίες. Ενδεικτικό είναι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εισάγει σχεδόν τα μισά του τρόφιμα.

«Αν αυτό που αγοράζει κανείς έχει αυξηθεί πολύ σε σχέση με αυτό που πουλάει, τότε τα πράγματα χειροτερεύουν», είπε απερίφραστα ο Πιλ. «Συνεπώς», πρόσθεσε, «κατά κάποιον τρόπο στο Ηνωμένο Βασίλειο, πρέπει να αποδεχθεί [ο καθένας] ότι είναι σε χειρότερη θέση και πρέπει να σταματήσει να προσπαθεί να διατηρήσει την πραγματική του αγοραστική δύναμη είτε με αύξηση των τιμών (οι εταιρείες) , είτε με υψηλότερους μισθούς (οι εργαζόμενοι) είτε μετακυλίοντας το κόστος ενέργειας στους πελάτες κ.λπ.»

Καθώς πάντως η συζήτηση στη Βρετανία για τον πληθωρισμό και τους μισθούς έχει ανοίξει για τα καλά, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι προέτρεψε τους εργαζόμενους και τους εργοδότες να επιδείξουν «συγκράτηση» στις συζητήσεις για τους μισθούς. Όπως ήταν φυσικό, οι δηλώσεις του προκάλεσαν έντονη αντίδραση από τα εργατικά συνδικάτα οι οποίοι τον κατηγόρησαν πως εστίασε το πρόβλημα στο ότι οι αυξήσεις των μισθών και όχι τα αυξημένα κέρδη των εταιριών, μπορούν να τροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ