Βρετανία: Λάθος καταχώρηση γαλλικής αεροπορικής εταιρίας ίσως προκάλεσε το χάος στις πτήσεις – Πότε θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση

Μια λάθος καταχώρηση ταξιδιωτικών δεδομένων από γαλλική αεροπορική εταιρία θεωρείται ότι μπορεί να έχει προκαλέσει το χάος στις αεροπορικές συγκοινωνίες στην Βρετανία  που επεκτάθηκε σε μεγάλο τμήμα της Ευρώπης και που συνεχίζεται και σήμερα με τουλάχιστον 200.000 ταξιδιώτες να μην έχουν ακόμα επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Ντάουνινγκ Στριτ μάλιστα αρνήθηκε να αποκλείσει το ενδεχόμενο να είναι αυτό το λάθος των Γάλλων που έχει προκαλέσει την ζημιά.

Και σήμερα ακυρώθηκαν περί τις 300 πτήσεις, ενώ όλοι κάνουν λόγο ότι το πρόβλημα μπορεί να διαρκέσει όλη την εβδομάδα.  Σχεδόν 1.000 πτήσεις καθηλώθηκαν και ακυρώθηκαν χθες, ενώ χιλιάδες άλλες καθυστέρησαν, καθώς η Εθνική Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας της Βρετανίας (NATS) βρέθηκε αντιμέτωπη με το τεχνικό πρόβλημα που δεν μπορούσε επί ώρες να εντοπίσει. Τα σημερνά δεδομένα δείχνουν ότι τουλάχιστον 281 πτήσεις – συμπεριλαμβανομένων των αναχωρήσεων και των αφίξεων – ακυρώθηκαν σήμερα στα έξι πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου. Πρόκειται για 75 στο Γκάτγουικ, 74 στο Χίθροου, 63 στο Μάντσεστερ, 28 στο Στάνστεντ, 23 στο Λούτον και 18 στο Εδιμβούργο. Πολλές άλλες πτήσεις είχαν σημαντικές καθυστερήσεις.

Πηγές δήλωσαν στους Times ότι το σφάλμα μπορεί να προκλήθηκε από ένα λανθασμένα κατατεθειμένο σχέδιο από μια γαλλική αεροπορική εταιρεία. Η NATS έχει αποκλείσει την επίθεση στον κυβερνοχώρο. Ερωτηθείς σχετικά, ο επίσημος εκπρόσωπος του Ρίσι Σουνάκ δήλωσε: «Θα υπάρξει, νομίζω ότι θα ξέρετε ότι θα υπάρξει έρευνα από την CAA (Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας) και μια έκθεση που θα κοινοποιηθεί στην κυβέρνηση. Νομίζω ότι ο (υπουργός Μεταφορών) Μαρκ Χάρπερ επιβεβαίωσε σήμερα το πρωί ότι θα την λάβει σε λίγες ημέρες. ‘Δεν πρόκειται να το προκαταλάβω αυτό. Έχω δει, προφανώς, διάφορες εικασίες, αλλά δεν πρόκειται να προκαταλάβω τη δουλειά που πρέπει να γίνει», είπε ο εκπρόσωπος.

Οι ειδικοί της αεροπορίας υποβάθμισαν την πιθανότητα η διακοπή της λειτουργίας να προκλήθηκε από σφάλμα εισαγωγής. Σήμερα, ο υπουργός Μεταφορών Μαρκ Χάρπερ δήλωσε ότι πρόκειται για το χειρότερο περιστατικό αυτού του είδους εδώ και “σχεδόν μια δεκαετία” και ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί “ανεξάρτητη επανεξέταση”.  Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας δήλωσε ότι η NATS θα τους παράσχει έκθεση του συμβάντος μόλις η έρευνά της «ολοκληρωθεί πλήρως». Αυτή θα κοινοποιηθεί στη συνέχεια στον κ. Harper, αναφέρεται σε δήλωση. Εκπρόσωπος της NATS είχε δηλώσει προηγουμένως στη MailOnline ότι δεν υπήρχε “τίποτα που να υποδηλώνει επίθεση στον κυβερνοχώρο”.

Πάντως ακόμα οι ειδικοί δε γνωρίζουν τι απενεργοποίησε το ψηφιακό σύστημα, αν και μάλλον αποκλείουν την περίπτωση κυβερνοεπίθεσης.  Η NATS είχε ανακοινώσει το απόγευμα της Δευτέρας (28.08.2023) ότι είχε «εντοπίσει και διορθώσει» το τεχνικό ζήτημα που επηρεάζει τα συστήματα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας και συνεργάζεται με αεροπορικές εταιρείες και αεροδρόμια για να υποστηρίξει τις επηρεαζόμενες πτήσεις.

Ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών, Μαρκ Χάρπερ σημείωσε ότι «παρά την επίλυση του ζητήματος, οι πτήσεις εξακολουθούν να επηρεάζονται, δυστυχώς». Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει τους επιβάτες ότι η αναστάτωση μπορεί να διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή, 1η Σεπτεμβρίου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ