Βρετανία: Επιστροφή έκπληξη του Ντέιβιντ Κάμερον στην κυβέρνηση ως υπουργός Εξωτερικών

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ορίστηκε ως νέος υπουργός Εξωτερικών της χώρας, σε έναν διορισμό-έκπληξη που έκανε ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, ο οποίος πραγματοποιεί ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου.

Στις πρώτες δηλώσεις του μετά τον διορισμό του, ο Ντέιβιντ Κάμερον είπε πως ευελπιστεί ότι η εμπειρία του ως πρωθυπουργού θα τον βοηθήσει να ασχοληθεί με τις τρέχουσες διεθνείς προκλήσεις.

Ο 57χρονος Κάμερον διετέλεσε πρωθυπουργός της Βρετανίας από το 2010 έως το 2016. Παραιτήθηκε από την θέση του μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit, όταν η Βρετανία ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η απροσδόκητη επιστροφή του στην πρώτη γραμμή της βρετανικής πολιτικής έρχεται, αφού πέρασε τα τελευταία επτά χρόνια γράφοντας τα απομνημονεύματά του και ασχολούμενος με επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Greensill Capital, μιας χρηματοοικονομικής εταιρείας που κατέρρευσε αργότερα, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η κατάρρευση της Greensill πυροδότησε ερωτήματα σχετικά με το σε ποιο βαθμό πρώην ηγέτες μπορούν να χρησιμοποιούν το στάτους τους, προκειμένου να επηρεάσουν την κυβερνητική πολιτική, αφού ο Κάμερον είχε επικοινωνήσει κατ’ επανάληψη με υψηλόβαθμους υπουργούς το 2020, κάνοντας λόμπινγκ για την εταιρία.

Το γραφείο του Σούνακ δήλωσε σήμερα πως ο βασιλιάς Κάρολος ενέκρινε την απόφαση να δοθεί έδρα στον Κάμερον στη βρετανική άνω βουλή, τη Βουλή των Λόρδων, επιτρέποντάς του να επιστρέψει στην κυβέρνηση ως υπουργός, παρότι δεν είναι πλέον εκλεγμένο μέλος του κοινοβουλίου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ