Σε μια ασυνήθιστα ευθεία αξιολόγηση των διμερών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Βρετανίας προχώρησαν κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης του Κιρ Στάρμερ, εν μέσω των αυξανόμενων πιέσεων του Ντόναλντ Τραμπ για πιο ενεργή συμμετοχή στον πόλεμο κατά του Ιράν.
Σύμφωνα με αναφορές των βρετανικών μέσων ενημέρωσης, ο υπουργός Ενέργειας, Εντ Μίλιμπαντ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει «εντατικά» τις διαθέσιμες επιλογές για να παραμείνει ανοικτή η θαλάσσια διαδρομή στα Στενά του Ορμούζ, χωρίς ωστόσο να δεσμευτεί για αποστολή ναυτικών δυνάμεων.
Ουσιαστικά, σύμφωνα με το παραπάνω, πρόκειται για ένα ηχηρό «όχι» του Στάρμερ στον Τραμπ.
Η «συναλλακτική» προεδρία του Τραμπ και η βρετανική απάντηση
Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας και Συντάξεων, Πατ ΜακΦάντεν, ανάφερε πως ο Τραμπ είναι ένας πρόεδρος που του αρέσουν οι συναλλαγές, τονίζοντας ότι οι επανειλημμένες απαιτήσεις του πρέπει να αξιολογούνται υπό αυτό το πρίσμα.
Ερωτηθείς για τις απειλές του Αμερικανού Προέδρου περί αντιποίνων κατά συμμάχων που δεν στέλνουν πλοία στα Στενά του Ορμούζ, ο ΜακΦάντεν ξεκαθάρισε πως το Λονδίνο δεν είναι υποχρεωμένο να συμφωνεί με κάθε αμερικανικό αίτημα.
Σε συνέντευξή του χθες στους Financial Times, ο Τραμπ εξέφρασε εκ νέου την απογοήτευσή του για τη βρετανική στάση.
«Είναι απολύτως πρέπον οι άνθρωποι που ωφελούνται από τα στενά να βοηθήσουν ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα συμβεί τίποτα κακό εκεί. Εάν δεν υπάρξει ανταπόκριση ή εάν υπάρξει αρνητική ανταπόκριση, νομίζω ότι θα είναι πολύ κακό για το μέλλον του ΝΑΤΟ», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σχολιάζοντας τις απειλές για μείωση της στήριξης στο ΝΑΤΟ, ο Πατ ΜακΦάντεν δήλωσε στο Sky News: «Λοιπόν, αυτός ακριβώς είναι ο πρόεδρος. Η παράθεση που μόλις δώσατε τον συνόψισε. Είναι μια πολύ συναλλακτική προεδρία, και η δική μας δουλειά είναι να πλοηγηθούμε σε αυτό, να θυμόμαστε πάντα ότι η φιλία μεταξύ των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πολύ βαθιά. Είναι μια καλή σχέση. Είναι ανθεκτική και νομίζω ότι θα διαρκέσει περισσότερο από όλες τις προσωπικότητες που εμπλέκονται».
Παρά την πίεση για αποστολή πολεμικών πλοίων, η Βρετανία φέρεται να σχεδιάζει την αποστολή μη επανδρωμένων σκαφών ναρκαλιείας, φοβούμενη ότι η πλήρης συμμόρφωση με τις απαιτήσεις Τραμπ θα κλιμάκωνε την κρίση.
«Υπάρχει πάντα πολλή ρητορική σε αυτή την προεδρία. Κάτω από αυτήν, υπάρχει μια καλή και στενή σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών. Είμαι βέβαιος ότι αυτό θα συνεχιστεί. Μιλάμε μεταξύ μας όλη την ώρα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει πάντα να υποστηρίζουμε κάθε παρέμβαση και κάθε δράση που επιλέγουν να αναλάβουν οι ΗΠΑ», σημείωσε ο ΜακΦάντεν.
Ο Στάρμερ, ο οποίος έχει δεχθεί επικρίσεις από τον Τραμπ, όπως με τη φράση «δεν έχουμε να κάνουμε με τον Ουίνστον Τσώρτσιλ», αναμένεται να προβεί σήμερα σε επίσημη ενημέρωση για την κατάσταση στο Ιράν.
