Βρετανία-20 δισ. λίρες από τους μετανάστες

Βρετανία-20 δισ. λίρες από τους μετανάστες

 

Οι μετανάστες που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν εισφέρει 20 δισεκατομμύρια λίρες (26 δισεκατομμύρια ευρώ) στα βρετανικά δημόσια ταμεία την τελευταία δεκαετία, αναφέρει μια έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα, την ώρα που ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έχει εκφράσει την επιθυμία να θέσει περιορισμούς στη μετανάστευση.

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, η οποία πραγματοποιήθηκε από το University College London (UCL), οι Ευρωπαίοι μετανάστες πληρώνουν περισσότερους φόρους σε σχέση με τα χρήματα που αντιστοιχούν στα κοινωνικά επιδόματα που λαμβάνουν.

Αποκαλύπτει επίσης ότι οι μετανάστες από την ανατολική Ευρώπη, που είναι οι περισσότερο στιγματισμένοι, έχουν αποφέρει τα πέντε από τα 20 δισεκ. λίρες.

Αυτή «η νέα έκθεση παρουσιάζει μια θετική εικόνα» της μετανάστευσης, κυρίως αυτής «που προέρχεται από την ΕΕ», σημειώνει ο Κρίστιαν Ντάστμαν, ένας από τους συντάκτες της έρευνας, την ώρα που «μια από τις μεγάλες ανησυχίες της συζήτησης για τη μετανάστευση είναι το αν οι μετανάστες συμμετέχουν δίκαια στους φόρους και στη χρηματοδότηση των κοινωνικών επιδομάτων».

Οι μετανάστες από τις 15 χώρες που ανήκουν στον πρώτο κύκλο των χωρών της ΕΕ, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία, πλήρωσαν κατά 64% περισσότερους φόρους σε σχέση με τα κοινωνικά επιδόματα που έλαβαν. Όσοι προέρχονται από την κεντρική Ευρώπη συνεισέφεραν κατά 12% περισσότερο σε σχέση με το πόσο κόστισαν, αναφέρει η έκθεση, η οποία επισημαίνει ότι οι μετανάστες αυτοί έχουν και καλύτερο πολιτιστικό υπόβαθρο από τους Βρετανούς, γεγονός που σημαίνει ότι αποφέρουν σε ανθρώπινο κεφάλαιο στην εκπαίδευση το αντίστοιχο του ποσού των 6,8 δισεκατομμυρίων λιρών.

Η δημοσίευση της έκθεσης αυτής γίνεται την ώρα που μαίνεται η διαμάχη για τη μετανάστευση στη Βρετανία. Αντιμέτωπος με την αύξηση της δημοτικότητας του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος UKIP, ο Κάμερον ανακοίνωσε ότι επιθυμεί να περιορίσει τη μετανάστευση από τις άλλες χώρες της ΕΕ, παρά την αρχή της ελεύθερης μετακίνησης των προσώπων η οποία ισχύει στην Ένωση.

Τη Δευτέρα ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν είχε υπογραμμίσει μιλώντας στο BBC «την ανησυχία» των Βρετανών μπροστά στους μετανάστες που έρχονται από την Ευρώπη «για να διεκδικήσουν τα προνόμια μας».

Ο ίδιος ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει ανακοινώσει ότι θα κάνει δηλώσεις για το ζήτημα πριν τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με το περιβάλλον του. Όπως αναφέρουν τα βρετανικά μέσα, σκέφτεται πολλές λύσεις, από το να σταματήσουν να δίνονται επιδόματα στους μετανάστες από την ΕΕ ως το να τεθούν περιορισμοί στον αριθμό τους

 

Διαβάστε επίσης

ΦΩΤΟ-Καταδίωξη ιστιοφόρου που μετέφερε μετανάστες

Σαν σήμερα απελάθηκε ο τελευταίος Ναζί από την Ελλάδα

Αβραμόπουλος: “Είμαι συγκλονισμένος από την τραγωδία στην Τουρκία”

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ