«Βουλιάζει» η Χειμάρρα σήμερα για τον Φρέντι Μπελέρη – Ζητούν την άμεση αποφυλάκισή του

Μεγάλη συγκέντρωση όλου του ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου σήμερα στην Χειμάρρα με αίτημα την αποφυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη. Το «παρών» από τον Κώστα Μπακογιάννη.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Το Σάββατο, ο πρώην υπουργός και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Άγγελος Συρίγος μετέφερε εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης ένα πολύ αυστηρό μήνυμα στην κυβέρνηση των Τιράνων. Είχε προηγηθεί η επίσκεψή του στις φυλακές, όπου συνάντησε τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη, που παραμένει προφυλακισμένος: «Αυτό θα προκαλέσει σοβαρή επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Εδώ έχουμε τρία ζητήματα. Το πρώτο του κράτους δικαίου, το δεύτερο είναι το τεκμήριο της αθωότητας και το τρίτο ο σεβασμός των πολιτικών δικαιωμάτων» ανέφερε ο κος Συρίγος αμέσως μετά την επίσκεψή του σε δηλώσεις, συμπληρώνοντας: «Είναι ένα σοβαρό θέμα για εμάς. Και δεν έχει να κάνει με το ότι είναι στη φυλακή. Τα θέματα αυτά λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ενδέχεται να ενταχθούν στην ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ και στις διαπραγματεύσεις που πρόκειται να ξεκινήσουν πολύ σύντομα».

Μεγάλη συγκέντρωση

Για σήμερα Δευτέρα, 14 Αυγούστου, στις 17:00 ώρα Ελλάδας, έχει προγραμματιστεί μεγάλη συγκέντρωση στην Χειμάρρα, στα γραφεία της Ομόνοιας στον κεντρικό πεζόδρομο Σπηλαίων, εκεί όπου ήταν και το προεκλογικό κέντρο του Φρέντι Μπελέρη.

Το «παρών» στην συγκέντρωση θα δώσει ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος μες στην εβδομάδα ενημέρωσε σχετικά τόσο το υπουργείο Εξωτερικών όσο και το Μέγαρο Μαξίμου. «Στεκόμαστε δίπλα στον υποψήφιο δήμαρχο Χιμάρας Φρέντι Μπελέρη. Η δημοκρατία δεν φυλακίζεται» ήταν το πρώτο μήνυμα το δημάρχου Αθηναίων λίγες ώρες μετά την σύλληψη του Φρέντη Μπελέρη ενώ με πρωτοβουλία του το δημοτικό συμβούλιο είχε εκδώσει ψήφισμα στήριξης στον εκλεγμένο δήμαρχο, έχοντας καλέσει τον γιο και τον αδελφό του Μπελέρη.

«Μετράμε πάνω από 90 ημέρες με τον Φρέντι στη φυλακή και με το αλβανικό καθεστώς να μην κάνει βήμα πίσω και να επιμένει στην πρακτική που θυμίζει άλλες εποχές. Όσο επιμένουν εκείνοι τόσο θα επιμένουμε κι εμείς με τη μόνη διαφορά ότι εμείς ακολουθούμε δημοκρατικούς δρόμους και ενωμένοι για μια ακόμη φορά θα στείλουμε μήνυμα δημοκρατίας από την καρδιά της Ελληνικής ομογένειας στη Χειμάρρα» αναφέρει ο πρόεδρος του συλλόγου Χειμαρριωτών. «Η φυλάκιση του Φρέντι είναι καθαρά πολιτική. Ωστόσο μας θλίβει το γεγονός ότι μόνοι μας παλεύουμε με τα θεριά χωρίς να αισθανόμαστε ότι η “Ελλάδα μας σκεπάζει”» επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Χειμαρριωτών, Θοδωρής Γκούμας, με δηλώσεις του στην Realnews της Κυριακής.

Καταγγελίες

Ενώ ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας παραμένει φυλακή, η κυβέρνηση Ράμα εκμεταλλεύεται το κενό εξουσίας και ο απελθών δήμαρχος συνεχίζει να υπογράφει άδειες για την ανέγερση νέων ξενοδοχείων.

Όπως καταγγέλλει ο κος Γκούμας, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι ο Φρέντι Μπελέρης δεν έχει ακόμη ορκιστεί, ο απελθών δήμαρχος Γκιόργκο Γκόρο συνεχίζει να ασκεί κανονικά τα καθήκοντά του. «Οι μπίζνες του Ράμα στη Χειμάρρα συνεχίζονται σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Κάθε μέρα εκδίδονται νέες άδειες για ξενοδοχεία και για στρατηγικούς επενδυτές. Φυσικά όλα αυτά με την συμβολή του πρώην δημάρχου ο οποίος παραμένει στη θέση του» λέει ο κος Γκούμας χαρακτηριστικά.

Η ορκωμοσία

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι γίνεται με την ορκωμοσία του προφυλακισμένου δημάρχου και πότε κινδυνεύει να εκπέσει του αξιώματος. «Το θέμα της ορκωμοσίας είναι σύνθετο διότι δεν υπάρχει προηγούμενο (αντίστοιχη περίπτωση) στην Αλβανία και συνεπώς δεν έχει σχετική πρόβλεψη ο εκλογικός νόμος. Αυτό σημαίνει πως υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες, με την επικρατέστερη να λέει πως στα μέσα Σεπτέμβρη ο Φρέντι Μπελέρης θα χάσει το αξίωμα του» μας εξηγεί ο κος Γκούμας.

Εν αναμονή ορισμού της ημερομηνίας της δίκης στο Ειδικό Δικαστήριο της Αλβανίας επί του κατηγορητηρίου που τον βαραίνει, η νομική υπεράσπιση του Μπελέρη δεν μένει με σταυρωμένα τα χέρια. Κι αυτό γιατί η δίκη μπορεί να οριστεί και σε ένα ή ενάμισυ χρόνο από τώρα. Εκεί που δίνουν αυτή τη στιγμή ιδιαίτερο βάρος είναι στην αποφυλάκισή του, αφού θεωρούν ότι πλέον έχουν δύο ισχυρά χαρτιά στα χέρια τους, με τα οποία ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να εξαλείψουν νομικά και τα τελευταία ίχνη «αντίστασης» της αλβανικής δικαιοσύνης.

Νομικές ενέργειες

Στις 21 Αυγούστου εκδικάζεται η πρώτη από τις 2 εφέσεις που έχει καταθέσει η νομική υπεράσπιση του Φ. Μπελέρη επί των αποφάσεων του δεύτερου και πέμπτου δικαστηρίου. «Αποδείχθηκε αυτό που λέγαμε από την πρώτη στιγμή, ότι το χαρτί που βρέθηκε μέσα στην δικογραφία σύμφωνα με το οποίο φαινόταν να έχει καταδικαστική απόφαση ήταν πλαστό. Το Ανώτατο Δικαστήριο δέχθηκε ότι το γνήσιο είναι το χαρτί που προσκόμισαν οι δικηγόροι μας, που φαίνεται ότι έχει λευκό ποινικό μητρώο. Άρα μία σημαντική κατηγορία στην οποία βασίστηκαν για την προφυλάκισή του κατέπεσε. Επί της ουσίας το πέμπτο δικαστήριο αρνήθηκε την αποφυλάκισή του επικαλούμενο αυτό το έγγραφο. Τώρα ευελπιστούμε ότι θα αφεθεί ελεύθερος» δήλωσε στην “Realnews” ο αδερφός του, Λεονάρδος Μπελέρης.

Ωστόσο, μετά από αυτό ακολουθεί και δεύτερη έφεση επί του δεύτερου δικαστηρίου, σύμφωνα με το οποίο η αλβανική εισαγγελία διέταξε την παράταση της προφυλάκισης επειδή η δικογραφία ήταν ακόμη ανοιχτή κι η ανακριτική διαδικασία σε εξέλιξη.

«Αυτό το οποίο λέμε εμείς τώρα είναι ότι ο φάκελος της δικογραφίας έχει κλείσει. Δεν μπορεί να επηρεάσει κάποιον όντας ελεύθερος. Επιπλέον έχει δώσει και την κατάθεσή του. Δεδομένου ότι είναι εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας δεν θεωρείται σε καμία περίπτωση ύποπτος φυγής, άρα δεν συντρέχουν ούτε αυτοί οι λόγοι της προφυλάκισης» επισημαίνει ο Λεονάρδος Μπελέρης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ