Βουλγαρία: Εκλογές-ντέρμπι

Βουλγαρία: Εκλογές-ντέρμπι

Οι Βούλγαροι πολίτες ψηφίζουν την Κυριακή σε μια εκλογική διαδικασία η οποία καλύπτεται από διαμαρτυρίες κατά της φτώχειας και της διαφθοράς, με τις προσδοκίες να είναι πολύ μικρές, καθώς το αποτέλεσμα πιθανώς να αφήσει μια από τις φτωχότερες χώρες της ΕΕ χωρίς «λειτουργική κυβέρνηση».

Το δεξιό κόμμα GERB, το οποίο εξαναγκάστηκε σε παραίτηση μετά από τις βίαιες διαδηλώσεις του Φεβρουαρίου, ανταγωνίζεται στήθος με στήθος με το Σοσιαλιστικό κόμμα. Πρόσφατη δημοσκόπηση φέρνει τα δύο μεγαλύτερα κόμματα σε απόσταση αναπνοής το ένα από το άλλο, καθώς οι μεν Σοσιαλιστές λαμβάνουν το 24% ενώ το δεξιό κόμμα το 23,6% των προτιμήσεων του εκλογικού σώματος.

Το GERB υπόσχεται να κρατήσει το χρέος υπό έλεγχο, ενώ οι Σοσιαλιστές δηλώνουν ότι θα δαπανήσουν περισσότερα χρήματα και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με το δεξιό GERB, η Βουλγαρία έχει διατηρήσει ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα χρέους και η οικονομία αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 1% αυτό το έτος ενώ ο μέσος μηνιαίος μισθός είναι στα 400 ευρώ. Όσον αφορά τους Σοσιαλιστές η τελευταία φορά που μια σοσιαλιστική κυβέρνηση ήταν στην εξουσία, την περίοδο 2005- 2009, η Βουλγαρία πέρασε από μια εκρηκτική πιστωτική κρίση και βαθιά ύφεση.

Όμως, έξι χρόνια μετά την προσχώρηση της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η δυσαρέσκεια για την πολιτική ελίτ στο σύνολό της είναι ευρέως διαδεδομένη, στη χώρα των 7,3 εκατομμυρίων όπου η ανεργία χτυπά το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ ετών.

Πάντως οι πολιτικοί αναλυτές προβλέπουν ότι ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο νικητής των εκλογών, θεωρείται δεδομένο, δεν υπάρχουν περιθώρια για οποιαδήποτε κοινωνική πολιτική και σπατάλη χρημάτων. Οι εκλογές στη Βουλγαρία είναι και ένα σήμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία παρότι είναι σαφώς απασχολημένη με την κρίση χρέους στη ζώνη του ευρώ αντιλαμβάνεται τους κινδύνους της αυξανόμενης πολιτικής και οικονομικής αναταραχής στις παρυφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ