Η Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και η άτυπη Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Βουδαπέστη, επιχειρούν μια αποτίμηση του αποτελέσματος των αμερικανικών εκλογών, σε επίπεδο εμπορίου, οικονομίας και γεωπολιτικών εξελίξεων.
Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία και η κατάρρευση του κυβερνώντος συνασπισμού της Γερμανίας, θα είναι σημαντικά σημεία συζήτησης στη συνάντηση των 47 Ευρωπαίων ηγετών.
Στην ατζέντα βρίσκεται, επίσης, η υποστήριξη στην Ουκρανία, η μετανάστευση και η ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε.
Την Παρασκευή, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν αναλυτικά για την έκθεση Ντράγκι και θα επιδιώξουν να καταλήξουν σε ένα κοινό κείμενο για τις προτεραιότητες της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας.
Οι θέσεις της Ελλάδας
«Η στάση της Ελλάδας, τόσο ως μέλους του ΝΑΤΟ όσο και ως εταίρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι πάντα μία στάση αρχών. Και οι αρχές αυτές δεν ετεροπροσδιορίζονται», ανέφερε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δημόσιες παρεμβάσεις που πραγματοποίησε τα τελευταία εικοσιτετράωρα, υπό το πρίσμα του αναβαθμισμένου ρόλου της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Την Παρασκευή, παρουσία της Κριστίν Λαγκάρντ και του Μάριο Ντράγκι, κυρίαρχο θέμα θα αποτελέσει η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα, με αφορμή την έκθεση του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας.
Είναι η πρώτη φορά που οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν αναλυτικά για την έκθεση του κ. Ντράγκι και θα επιδιώξουν να καταλήξουν σε ένα κοινό κείμενο για τις προτεραιότητες της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει το ΕΡΤNews, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τονίσει τη σημασία της κοινής ευρωπαϊκής χρηματοδότησης αγαθών κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, όπως η ενέργεια και η άμυνα, και θα επισημάνει ότι, εκ των πραγμάτων, η συζήτηση για την ανταγωνιστικότητα συνδέεται με το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ και τις ευρωατλαντικές σχέσεις.
Στόχοι, όπως σημειώνει η ελληνική πρωτεύουσα, πρέπει να είναι:
- Μία πιο ανταγωνιστική ευρωπαϊκή οικονομία
- Η ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής
- Η ενεργειακή ανεξαρτησία
- Η δρομολόγηση κοινής άμυνας
Aνησυχίες για τον Όρμπαν, τους δασμούς και τον γερμανικό προϋπολογισμό
Σύμφωνα με το Reuters, ορισμένοι ηγέτες της ΕΕ διατυπώνουν ανησυχίες «με επίκεντρο» τον εθνικιστή πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, επικεφαλής της εκ περιτροπής προεδρία των 27 και στενός σύμμαχος του Ντόναλντ Τραμπ.
Η Ευρώπη θα χρειαστεί να επανεξετάσει την υποστήριξή της προς την Ουκρανία αν ο Ντόναλντ Τραμπ εκλεγεί για δεύτερη προεδρική θητεία στις ΗΠΑ, δήλωνε πριν από τις αμερικανικές εκλογές ο Ούγγρος πρωθυπουργός.
Αξιωματούχοι της ΕΕ, ελπίζουν ότι το αποτέλεσμα του δείπνου των ηγετών της ΕΕ θα είναι μια κοινή δήλωση συγχαρητηρίων στον Τραμπ και ανάδειξης της σημασίας των καλών δεσμών ΗΠΑ-ΕΕ, ενώ τονίζουν ότι η ΕΕ έχει τη δική της ατζέντα σχετικά με τους παγκόσμιους εμπορικούς κανόνες.
Ωστόσο, η φράση «Πρώτα η Αμερική» που συνοψίζει την προσέγγιση του Τραμπ στην εμπορική πολιτική, περιλαμβάνει οριζόντιους δασμούς 10 ή 20% (και έως και 60% για τα αγαθά που προέρχονται από την Κίνα), παρά τις προειδοποιήσεις των οικονομολόγων για επιζήμιο αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ και υψηλότερο κόστος για τους καταναλωτές.
Εκτός από την αβεβαιότητα σχετικά με τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ ως προς το ΝΑΤΟ και την υποστήριξη στην Ουκρανία, η τρικομματική κυβέρνηση της της Γερμανίας κατέρρευσε με μήλο της έριδος τον προϋπολογισμό του 2025, και η πολιτική κρίση στην «ατμομηχανή» της Ευρώπης, αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τις πρόωρες εκλογές που αναμένονται τον ερχόμενο Μάρτιο.
Η Έκθεση Ντράγκι
Η ατζέντα της πρώτης συνάντησης, της ευρύτερης Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, η οποία περιλαμβάνει κράτη εκτός ΕΕ, όπως η Βρετανία, πρέπει, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να αποφέρει ανανεωμένη δέσμευση για υποστήριξη της Ουκρανίας.
Κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Μάριο Ντράγκι κατέθεσε έκθεση σχετικά με το πώς η ΕΕ πρέπει να διατηρήσει την πράσινη οικονομία της ανταγωνιστική εν μέσω προκλήσεων από την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στην έκθεση των 400 σελίδων, επισημαίνεται ότι το μπλοκ χρειαζόταν επενδύσεις 750-800 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, ενώ επικράτησαν διαφωνίες για το αν πρέπει να αντλούνται ποσά και από κοινά περιουσιακά στοιχεία της ΕΕ.
Πηγή: ΕΡΤNews