Βόρειο Σέλας: Συγκλονίζει το θέαμα του Αρκτικού Κύκλου

Συγκλονιστικό ήταν το θέαμα από το Βόρειο Σέλας στον Αρκτικό Κύκλο, όπου πανδαισία χρωμάτων “έντυσε” τον ουρανό. Το Βόρειο Σέλας, γνωστό και ως Aurora Borealis, ήταν ιδιαίτερα έντονο ακόμη και από τη Στοκχόλμη, ενώ αναγνώστης του enikos.gr έστειλε τις εντυπωσιακές του φωτογραφίες από το Gävle, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου μίας ώρας από την πρωτεύουσα της Σουηδίας.

Το έντονο πράσινο του σμαραγδιού και οι αποχρώσεις του ουράνιου τόξου μεταμόρφωσαν τον σκοτεινό ουρανό και το φαινόμενο ήταν έντονο παρά τη συννεφιά και την ομίχλη στη διάρκεια της νύχτας.

Το Σέλας είναι ένα εντυπωσιακό φωτεινό ουράνιο φαινόμενο, που παρατηρείται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και είναι ορατό κυρίως στους πόλους, γι’ αυτό και ονομάζεται επίσης Πολικό Σέλας.

Όταν το φαινόμενο συμβαίνει στον Βόρειο Πόλο αποκαλείται Βόρειο Σέλας, ενώ αντίστοιχα όταν παρατηρείται στον Νότιο Πόλο αποκαλείται Νότιο Σέλας. Το φαινόμενο παρουσιάζει ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων, με αιφνίδιες εμφανίσεις και με γρήγορες σχετικά μεταμορφώσεις. Η εμφάνιση του Σέλαος, αν και πολύ σπάνια για παραμεσόγειες χώρες, κίνησε το ενδιαφέρον των ανθρώπων από την αρχαιότητα και ήταν γνωστό στους αρχαίους Έλληνες. Πρώτος επιστημονικά παρατηρητής του φαινομένου φέρεται ο Αριστοτέλης, σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια.

Η λατινική ονομασία του Βορείου και του Νότιου Σέλαος είναι αντίστοιχα «Aurora Borealis» και «Aurora Australis». Προς το τέλος της διάρκειας του φαινομένου που φθάνει και τις 6 ώρες μπορεί να παρατηρηθεί, αν και όχι πάντα, το «στέμμα του Σέλαος» (corona aurora).

Από το κέντρο του ουράνιου θόλου εμφανίζεται αιφνίδια ένα κυκλικό φως σαν στεφάνι από την περιφέρεια του οποίου εκτείνονται κάθετες λευκές ακτίνες προς το έδαφος δημιουργώντας την εντύπωση ενός γιγάντιου φωτεινού στέμματος και που στρέφεται με ταχύτητα, με ενδιάμεσες αιφνίδιες στάσεις. Αυτό το χαρακτηριστικό φαινόμενο διαρκεί από μόλις λίγα δευτερόλεπτα μέχρι μισό λεπτό της ώρας και στη συνέχεια εξαφανίζεται.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ